U Subotici otvoren ogranak Fondacije “Svetozar Miletić”

U Subotici su otvorene prostorije novosadske Fondacije “Svetozar Miletić”, koja je osnovana 2019. godine sa ciljem razvoja srpske nacionalne kulture i znanja na polju humanističkih disciplina. Osnovnu delatnost Fondacije predstavlja obrazovanje mladih naraštaja, a pored izdavaštva prisutna je i saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Srđan Graovac, upravnik Fondacije istakao je da je otvaranje ogranka u Subotici veliki iskorak za ovu ustanovu.

“Ovo je tek početak, zato što smo svesni toga da ukoliko širimo našu organizaciju bićemo jači, ukoliko smo mi jači i naše ideje će biti jače, a ukoliko su one jače biće ostvarljivije. Naši planovi se nisu menjali, a oni su očuvanje srpske kulture, tradicije srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima, dakle to su ideje za koje smo se borili, a borićemo se i danas u malo drugačijim okolnostima, pred drugačijim protivnicima i neprijateljima, a danas je to čitavo jedno društvo koje negira nacionalnu pripadnost, religiju, koje gradi svoje idole, a to je to potrošačko društvo. Više će ljudi znati za robne marke nego za Svetozara Miletića i za ono što je on uradio i mi se protiv toga moramo boriti i raditi na tome da očuvamo svoj nacionalni identitet, kulturu i tradiciju i da na taj način svi zajedno doprinesemo očuvanju duha srpstva”.

Nemanja Starović, književnik i osnivač Fondacije, citirao je Svetozara Miletića rečima da “jedan narod onoliko vredi koliko nam merilo obrazovanosti ljudske preteže”, ističući da one najbolje oslikavaju šta je to što predstavlja misiju Fondacije.

“To je pospešivanje i promocija kulture i obrazovanja, sve to što nam je uvek potrebno, ali opet verujem u ovom vremenu u kojem živimo možda više nego ikada. Kultura predstavlja onaj najdublji temelj koji čini jednu naciju vitalnom i snažnom u dugom istorijskom trajanju, a dobro obrazovanje svakako uz iskustvo uvek predstavlja najveći kapital i najvredniji posed koje svaki pojedinac može u svom životu da stekne. Meni je srce puno zato što upravo u Subotici otvaramo ovako divne prostorije, kuću koja će predstavljati jedan novi javni prostor, koji će obogatiti kulturni milje ovog grada i koja će biti otvorena za sve članove, saradnike i prijatelje i ja mislim da će ovaj prostor zaživeti u punom smislu, kada govorimo o našim edukativnim predavanjima, tribinama koje redovno organizujemo, kao i emisijama koje proizvodimo”.

Gradonačelnik Stevan Bakić je na svečanom otvaranju naglasio da je otvaranje ogranka Fondacije “Svetozar Miletić” u Subotici značajan i veliki događaj, ne samo za građane Subotice već i buduće naraštaje, jer je ovim urađena velika stvar u ime slavnih predaka.

“Amanet koji su nam ostavili učeni i slavni Srbi poput Svetozara Miletića da se država i narod ujedine oko ideje pismenosti, učenosti, ali i rodoljublja će polako ponovo biti ostvariva i u Subotici. Apsolutno sam uveren da će ideja ove Fondacije zaživeti i živeti u našem gradu multikulturalnosti, ali i gradu nas Srba i građana, kako je to voleo da kaže naš slavni Miletić. “Mi smo danas podigli decu iz kolevke da bi zapamtili njegov lik”, su reči na koje se često pozivao naš veliki pesnik čika Jova Zmaj, zato zbog svega navedenog želim svu sreću i čestitam osnivačima i upravljačima, ali i svim sadašnjim i budućim članovima ove plemenite organizacije”.

Prostorije Fondacije nalaze se preko puta Franjevačke crkve.