U petak i subotu na Paliću se održava “Folk music fest 2022”

Na Velikoj terasi na Paliću 27. i 28. maja, održaće se 8. “Folk music fest 2022”. Otvaranje je u petak u 19 časova, nakon čega će uslediti koncertni program, u kojem će nastupiti orkestar “Juhas” u pratnji vokalnih solistkinja Ane Čizmadije i Žužane Sabo Kočiš. Nakon njih na scenu stupa ansambl “Ceco” iz Ade, koji pored običaja iz Potisja, neguje i običaje drugih nacionalnih manjina, pa će tako publika imati priliku da čuje mađarske, hrvatske i bunjevačke pesme.

“U subotu od 16 časova pripremili smo porodične programe. Biće upriličena izložba narodnih rukotvorina, a u saradnji sa Udruženjem “Talentum”, održaće se razne radionice. Nastupi muzičkih sastava počeće u 17 časova, kada će nastupiti tamburaški orkestar iz Bačkog Petrovog sela. Nakon toga koncert će održati gudački ansambl “Kamaraš” iz Horgoša i “Duhaj” iz Subotice. Od 19 časova nastupiće orkestar “Pantlika” iz Mađarske, koji kroz svoj repertoar neguje tamburašku muziku mađarskog potisja, a nastupiće i muzički sastav “Etnokor”, rekao je Gabor Juhas, predsednik Udruženja građana “Juhasok” koje je organizator festivala.

“Etnokor” je grupa iz Subotice koja je osnovana 1995. godine. Svi znamo da živimo na raskrsnici srednje Evrope sa Balkanom i baš sve to može da se nađe u muzici našeg sastava. Sviramo mađarske narodne pesme, pesme južnog Balkana, Srbije i Severne Makedonije, a u subotu ćemo se predstaviti i sa jednom sevdalinkom koju smo pripremili specijalno za festival. “Etnokor” je jedan međunarodni bend koji čine bubnjar i perkusionista Danijel Franci iz Mađarske, na tamburi i violini sviraće Balša Pešikan, violinu i harmoniku Miroslav Jovančić, a ja ću pevati i svirati duvačke instrumente. Cilj nam je da se svi ti muzički pravci nađu u jednom muzičkom aranžmanu koji radimo. Nadamo se da će se publici to svideti”, kaže Arpad Bakoš, član muzičkog sastava “Etnokor”.