Predstava “Pepeljuga” najbolja na 29. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Svečanom ceremonijom zatvaranja i proglašenjem dobitnika nagrada u Dečjem pozorištu Subotica, juče je zatvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica. Žiri u sastavu Marijana Petrović, Kliodna Nunan i Viktor Ljvovič Šrajman, Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi „Pepeljuga“ u režiji Luane Gramegna, italijanskog Pozorišta Zakes.

Kliodna Nunan je u ime žirija pročitala obrazloženje nagrade: “Maštovita snažna predstava sa tačnim rediteljskim rešenjima. Sve komponente predstave: igra glumaca, koreografija, muzika, scenografija, lutke, svetlo su isprepletani, nadopunjuju se. Usaglašeni su, jedinstveni, potčinjeni rediteljskoj zamisli. Predstava je čvrsto jedinstvo svih scenskih komponenata – harmonija sinergije. Disciplina, umetnost animacije, plastika tela, koncentracija i gluma izvođača stvorili su snažnu scensku magiju koja potresa”. 

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi Tamare Kučinović – „Vuk sa mirisom bobica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske. “Ovo delo bavi se strahovima mnogih mladih ljudi koji stupaju u svet odraslih. Bila bi prava sreća kad bismo svi dobili onoliko brige, strpljenja i podrške koliko je glavni lik dobio od čopora. Jake metafore o životu, izolovanosti, patnji i depresiji, za koje je rešenje briga za ljude, su u ovoj predstavi izvrsne”, stoji u obrazloženju žirija koje je pročitala Nunan. Tamara Kučinović se zahvalila na nagradi i rekla: “Užasno je važno da mladima krenemo vrlo glasno govoriti o životu, sa apsolutno svim njegovim bojama – i tamnim i svetlim, i da se ne bojimo toga jer deca su toga gladna”.  

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Luani Gramegna, za režiju predstave „Pepeljuga“ u izvođenju Pozorišta Zakes iz Italije. Za najbolju scenografiju nagrađena je Isa Soto, za predstavu „Nove cipele“ pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije. Mariane Berthault nagrađena je za najbolju originalnu muziku u francuskoj predstavi “SCOOOOOTCH!”. Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Isi Soto za predstvu „Nove cipele“ španskog pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovek. Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljuju se: predstavi „Pepeljuga“ Pozorišta Zakes iz Italije – Gianluca Gabriele, Amalia Ruocco i Enrica Zampetti za timski rad;  Predstavi „Princeza Ruža i začarani orao“ Pozorišne kuće Tik Tak Nto iz Grčke – Argiro Tamvakou, Athina Velimvasaki, Chris Kapenis za timski rad; predstavi „Priča o metli“ u izvođenju Bon Puppet pozorišta iz Indonezije – Riyanti Wisnu Setyorini Putri, Mohammad Farras Togu Simanjuntak, Reisky Monita za timski rad; Tian Gombau za ulogu u predstavi „Nove cipele“ pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz  Španije; Szilárdu Zádori za ulogu u predstavi „San vile Mol“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske.

Mladi žiri 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Nika Vizin, Nađa Berecki, Iva Francišković, Mila Popov i Relja Miković, dodelio je nagradu za najbolju predstavu ostvarenju “Devojčica sa šibicama” u režiji Sonje Petrović u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženja “Sloboda nema cenu”. Mladi žiri pohvalio je i predstavu “Pepeljuga” u režiji Luane Gramegne u izvođenju Pozorišta Zakes iz Italije, “zbog vrhunske scenografije koja nam pomaže da doživimo predstavu”.