Održana manifestacija “Zastava Miletića i Kiša”

Dvadeset drugi dan februara, za mnoge je samo običan dan, ali malo ko zna da su upravo tada, samo različitih godina, rođeni književnik i akademik Danilo Kiš i Svetozar Miletić, advokat i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada. Iako su rođeni u dva različita mesta, njihova delatnost ušla je prilično duboko u istoriju, kulturu i politiku ovog naroda.

Zahvaljujući dvema Fondacijama, “Danilo Kiš” i “Svetozar Miletić” koja je nedavno osnovana u Subotici, tim povodom upriličen je zanimljiv kulturni program pod nazivom “Zastava Miletića i Kiša”.

“Ovim programom obeležavamo rođendane dva velikana koja su zadužila naš srpski narod, kulturu, istoriju i jezik. Veliki Danilo Kiš rekao je: “Ništa u životu jednog čoveka nije slučajno. Nije slučajno ni gde se on rodi, ni kada se rodi, ni vreme u kome živi, u mnogome opredele čoveka čime će se baviti”. Nije slučajno što se Danilo Kiš rodio 22. februara 1935. godine, a nije ni slučajno što se veliki Svetozar Miletić rodio istog dana 1826. godine, samo šest dana posle najstarije srpske kulturne ustanove Matice srpske. U mnogome sve to opredelilo je ova dva čoveka za njihove pozive i karijere. Često danas u našoj javnosti čujemo da je srpski narod mali narod, a da je srpska zemlja jedna mala zemlja. Ja postavljam pitanje, da li može biti mali jedan narod koji ima Kiša i Miletića? Naravno da ne”, rekao je Bojan Čiča ispred Fondacije “Danilo Kiš”.

“Zastava Miletića i Kiša nije slučajan naziv kojim obeležavamo rođenje dvojice velikana. Svetozar Miletić je pokrenuo novine “Zastava” 1866. godine u Pešti, a Danilo Kiš je u jednom svom tekstu rekao da je najveća njegova zastava vodilja upravo u književnosti. Otuda i naša ideja, jer su i Miletić i Kiš imali svoje zastave. Nadam se da ćemo ovaj događaj pretvoriti u jednu lepu tradiciju koju ćemo negovati i u budućnosti”, istakla je Ljubica Bertović, iz Fondacije “Svetozar Miletić”.