Izložba Dragana Teodorovića – Zeke u galeriji Otvorenog univerziteta

U ponedeljak, 20. novembra u 19 časova, u galeriji Otvorenog univerziteta biće otvorena izložba „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ Dragana Teodorovića – Zeke, kojeg za Suboticu vezuje rad na predstavama KPGT-a, kada su kako kaže, bila neka bolja i srećnija vremena. U sedamnaestoj godini počinje da radi na tehničkoj realizaciji koncerata popularnih grupa Zabranjeno pušenje (sve turneje), Merlin, Crvena jabuka, Valentino, Bombaj štampa… Početkom 1988. godine osniva koncertnu agenciju „Mrak i ja“ za organizaciju i tehničku (foto, video i rasveta) realizaciju koncerata, pozorišnih predstava i slično. Specijalizuje se za rasvetu i svetlosne efekte, pa tako pored saradnje sa rok grupama radi I na velikim manifestacijama (Sarajevska zima, Mostarsko ljeto, Jutel za mir, promocije brendova kao što su Coca Cola i Levis). Pozorište tada postaje za njega izazov pa kao dizajner svetla na predstavama mostarskog Teatra mladih i Narodnog pozorišta, sarajevskog teatra „Obala“ i sa predstavama „Tetovirano pozorište“ i „Mjesečevom predstavom“, režisera Mladena Materića, obilazi mnoge festivale po Evropi… U periodu od 1988. do 1991. godine radi spotove za velike izdavačke kuće kao što su „Diskoton“ iz Sarajeva i „Jugoton“ iz Zagreba. Avgusta, 1991. seli se u Srbiju, u Kragujevac. Od 1991. do 1995. radi u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu i realizuje stotine profesionalnih koncerata i predstava na vrhunskom nivou. Krajem 1995. radi na velikom projektu (rasveta i laser) sa „Open Road“ iz Moskve. Godinu dana kasnije sa podgoričkim pozorištem „Dodest“, učestvuje na nekoliko festivala u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Od 1997. do 1999. radi u „Sceni“ iz Kragujevca, gde takođe organizuje i realizuje veliki broj vrlo zahtevnih i profesionalnih programa.

Usvojivši „rock stage” i pozornicu kao svoje životno okruženje, Dragan Teodorović počinje aktivno da beleži fotografskom kamerom najzanimljivije momente i atmosferu na koncertima, kao i energiju glumaca na pozorišnim daskama i filmu. Fotografije koje su ponuđene javnosti, ne odudaraju od njegovog profesionalnog pristupa svemu što radi ili je radio. Iskustvo u radu sa svetlom, prijateljstvo sa bendovima, radoznalost i ljubav prema svemu što radi, doprineli su da nastane hiljade zaustavljenih trenutaka koje Zeko sada nudi javnosti, ne samo kao izuzetna fotografska ostvarenja, već i kao bezbroj ljudskih priča.

Njegove fotografije odišu ne samo autentičnim rok svetlom, sa svim njegovim efektima, već i specifičnom likovnošću, koja ne predstavlja samo slučajnost zaustavljenog delića sekunde, već nam Zeko na taj način otkriva tananost emocija koje neguje prema poslu i ljudima sa kojima radi.

Rad sa grupom „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ započinje 1999. godine, kada otpočinje i njegova profesionalna fotografska karijera (amaterska od 1985). Fotografije sumu objavljivane u svim domaćim, kao i najprestižnijim svetskim časopisima i novinama: Rolling Stone, Playboy, Figaro, Madame, Le Monde, Corriere della Sera…

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *