Dečji hor “Iskončići” osvojio srebrnu medalju na Međunarodnom takmičenju

Na Međunarodnom online takmičenju horova, na kojem je učešće uzelo preko 50 pevačkih grupa iz šest zemalja, Kamerni sastav najvećeg dečjeg hora u Srbiji “Iskončići”, zauzeo je visoko drugo mesto, osvojivši srebrnu medalju.

Domaćin festivala bio je Grad Kikinda koji ima dugu i veoma bogatu tradiciju i istoriju, a Subotičani su se predstavili sa tradicionalne etno pesme, “Sokol mi litna Jano”, “Urodile žute kruške” i “Oj dodole, dodole” u potpuno novim aranžmanima koje potpisuje profesorica Natalija Lukić. Prema njenim rečima, konkurencija je bila veoma jaka, a “Iskončići” su stali rame uz rame sa akademskim horovima i svojim trudom postigli veoma značajan uspeh. 

Ponosni smo što smo našem Gradu doneli još jednu nagradu u nizu i svakako da je ovo još jedan stimulans da idemo dalje, da se trudimo i da donesemo još nagrada našoj zemlji i da sa ponosim čuvamo i negujemo našu tradiciju i nasleđe. Ova godina je bila veoma uspešna za najveći dečiji hor u Srbiji, godinu smo počeli velikim koncertom u Kombank dvorani, zatim smo bili deo najvećeg međunarodnog projekta pod nazivom ,,Deca Srbiji”, u saradnji sa Leontinom Pat i Aleksandrom Stanković, zatim su usledili brojni veoma uspešni nastupi, pripreme za snimanje albuma i na kraju, godinu završavamo međunarodnim srebrom. Za svakog umetnika najveće priznanje je nagrada, ističe ona.

Natalija Lukić ističe da su “Iskončići” poznati po negovanju tradicionalne muzike, a horisti su bili veoma radni, istrajni, uporni, i sa mnogo ljubavi odgovorili svim zadacima koji su bili pred njima. Nebo ne zna šta je granica. Neiscrpan rad, odgovornost, dobra ogranizacija uvek donesu nešto dobro. Mi smo to i dokazali. Naši horisti su sjajni i kao sporisti, odlični učenici, i sjajni pevači. Uz dobru organizaciju, uspeh je zagarantovan.

Naša sagovornica naglašava da je svaka nagrada potvrda  rada i zalaganja, ali i da je oduvek želela da radi sa decom, da ostavi trag u dečjem kulturnom stvaralaštvu i da sa njima donese nagrade na ponos svih nas. Danas to i živim. Iskončići su poznati po tome da broje iza sebe velike nagrade, veliki broj koncerata, a ono na šta smo najviše ponosni jeste da smo uvek deo humanitarnih akcija. Članovi hora su veoma ponosni i primer smo nečeg dobrog. Oni svoje vreme ne provode uz kompjuter i igrice, već uz pesmu, istoriju, divne priče i sa puno ljubavi. Kada spojite lepo i korisno, onda ste uspeli kao pedagog. Kada taknete njihova srca i jedva čekaju probu, tada znate da ste dobili najveću nagradu“.

Godina na izmaku je bila veoma uspešna za ovaj dečji hor, jer su imali prilike da rade sa najvećim imenima naše scene. “Mnogo osmeha koje smo izmamili, a često i suza,kada ih pesma takne u srce. Ono o čemu se najviše pisalo svakako jeste naš najveći nastup u Kombank dvorani. Svaki nastup ili koncert kao i takmičenje nosi svoju težinu, dogovornost, kao i lepotu. Mi tražimo i živimo ono najlepše. Delimo i dobro i loše. Mi smo jedna porodica. Nosimo mnogo predivnih priča i uspomena sa svakog zajedničnog nastupa. Trebalo bi mi još mnogo vremena kada bih Vam pričala, kaže Natalija.

U Novoj godini plan je da snime album, a kako naglašava to je ono što svi isčekuju. Vredno smo radili i nadamo se da će nam 2023. biti u znaku albuma i u znaku divne promocije. U potpunosti smo spremni. Album je trebao da bude krajem ove godine, ali, nažalost, pomeramo za početak sledeće godine. Svako ko želi da bude deo našeg hora, uvek je dobro došao. Sada je došao red da osvojimo velike scene i velike dvorane, ne smem da vam otkrivam sve, ali, kao neko ko se bavi dirigovanjem, muzičkom produkcijom i kompozicijom za mene nema odmora. Sledi nam mnogo koncerata, gostovanja i putovanja. Ono najlepše tek sledi, jer nebo nam je granica, a želja ne zna šta je nemoguće.