60. godina negovanja umetničkih vrednosti

Povodom 60. godina postojanja i rada, Savremena galerija Subotica priredila je izložbu “Tragovi prošlosti: 60 godina putovanja kroz umetnost”, koju čini samo deo bogate kolekcije ove ustanove kulture osnovane 28. aprila 1962. godine pod imenom Likovni susret – Palić. Iako je više puta promenila svoj naziv, galerija nije menjala svoj cilj koji je postavljen sa njenim prvim osnivanjem, a to je negovanje umetničkih vrednosti.

“Od 1968. godine galerija živi ovde u zgradi Rajhlove palate i priređuje izložbe, tako da od prvog dana skuplja svoju kolekciju koja raste iz godine u godinu i sada već broji više od 1.500 eksponata, što je govori da su u Subotici male prostorije da se sve prikaže odjednom, tako da smo sada napravili jedan odabir. Radili su svi naši kustosi, čitav projekat je i zamišljen da svako od njih radi po jednu deceniju, ali ovo nije jedino dešavanje koje će obeležiti ovaj naš jubilej. Mi smo sa obeležavanjem jubileja krenuli od početka godine. Predali smo galerijsko osvetljenje, počeli smo sa galerijskim sredama koje predstavljaju jednu sigurnu tačku za posetioce, da tog dana u 19 časova mogu da nas posete i dobiju neki program koji nije uvek vezan samo za izložbe, kao što smo to do sada radili. Ovo će ubuduće biti naš uobičajeni program sa kojima nastavljamo i dalje, imaćemo u maju otvaranje jednog novog dela Rajhlove palate koji će biti namenjen za naše gledaoce i posetioce, a pripremili smo i dosta iznenađenja, zato što smo odlučili da čitava ova godina bude jubilarna, a ne samo jedan dan”, rekao je Arpad Blaško, direktor Savremene galerije Subotica.

Blaško smatra da ono što je galerija započela svojim osnivanjem da radi, a to je upoznavanje umetnosti sa publikom i njeno istraživanje u svakodnevnici, a ne samo u datim prilikama i danas radi beskrajno i besprekorno. “Radimo i dan danas na tome, mislim da imamo jednu jako lepu viziju i zapečaćenu sudbinu koju pratimo i radimo na tome svakodnevno. Od kada je došlo do popuštanja epidemioloških mera, galerija je ponovo jako lepo posećena, uspešnu saradnju imamo sa osnovnim i srednjim školama. Jako je važno da ne dolaze samo turisti i oni koji zaista prate i vole umetnost, nego i oni koji još ni ne znaju šta je to posetiti galeriju, dakle da krenu od malih nogu. Radimo na tome da se krene od obdaništa, a taj novi prostor omogućiće nam da pravimo male izložbe i reprodukcije dela koje su izložene u prostoru, da prikazujemo na tom nivou da mogu i deca od sedam ili osam godina da ih posmatraju iz svoje perspektive. Radili smo jako puno i sa Gerontološkim centrom gde smo đake i starije povezivali i to je jedno jako lepo iskustvo”, dodao je on.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Zoltan Kudlik, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je naglasio da je za Suboticu i Savremenu galeriju ovo jedan jako značajan jubilej. ”Ne radi se samo o jubileju ove zgrade nego i o jubileju onih umetnika koji su radili ovde. Ja mislim da će i ova izložba koja je otvorena to pokazati, koliko je bogata umetnost u Subotici. Pokrajina i pokrajinski sekretarijat za kulturu i u budućnosti će podržavati ovu instituciju”, rekao je Kudlik.

Na izložbi koja je otvorena do 20. avgusta, biće prikazana dela Jožefa Ača, Milana Konjovića, Pala Petrika, Slavka Matkovića, Balinta Sombatija, Verbum programa, Ferenca Mauriča, Stojana Ćelića, Julija Knifera, Olje Ivanjicki, Saše Tkačenka, Maje Rakočević Cvijanov, Nikole Džafa i drugih umetnika. Radno vreme Savremene galerije je od utorka do subote od 10 do 18 časova, a cena ulaznice je 100 dinara. Povlašćena ulaznica za učenike, studente, penzionere i nezaposlene, kao i za grupe koje broje 10 i više osoba je 50 dinara.