Izložba „Otisak. Matrica. Trenutak“ Jelene Sredanović

U Savremenoj galeriji će u okviru manifestacije “Muzeji za 10” u subotu, 14. maja sa početkom u 19 časova u okviru programa za “Noć muzeja” biti otvorena samostalna izložba novosadske umetnice Jelene Sredanović pod nazivom „Otisak. Matrica. Trenutak“, koja predstavlja rezultat njenih najnovijih istraživanja na polju savremene umetničke grafike i matrice kao medija koji spaja polaznu tačku umetničkog procesa (prizore iz prirode) i grafički otisak na kom je određeni vizuelni trenutak zabeležen.

“Ovo je razlog zbog koga će publika imati priliku videti i same drvene matrice sa kojih su nastale izložene grafike, a koje upotpunjuju sama dela i umetničku poruku Jelene Sredanović”, navodi se u saopštenju Savremene galerije. Dr umetnosti Jelena Sredanović vanredni je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika.

Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine, a izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.