Nevena Lukić: „Kada krećete na posao, vi ne dolazite na posao, već u Crveni krst”

Svetski dan humanosti obeležava se 19. avgusta, a njega su Ujedinjene nacije ustanovile 2009. godine, od kada se redovno i obeležava. Ovaj datum posvećen je sećanju na nastradale u bombaškom napadu na sedište Ujedinjenih nacija 2003. godine u Bagdadu, kada je stradalo 22 ljudi, među kojima je bilo nekoliko humanitarnih radnika. Jedna od humanitarnih organizacija u našem gradu koja gotovo svakodnevno pruža pomoć našim sugrađanima, bilo kroz edukativne aktivnosti, program Narodne kuhinje ili prikupljanje potrepština je Crveni krst, koji je osnovan 31. marta 1886. godine.

Kako objašnjava Nevena Lukić, stručna saradnica za dobrovoljno davalaštvo krvi, brigu o starima i psihosocijalnu podršku u ovoj organizaciji, misija Crvenog krsta je da olakšava ljudsku patnju, da pruža pomoć ugroženim licima u slučaju ratnih sukoba, prirodnih, ekoloških ili drugih nesreća, spasava ugrožene živote i zdravlje ljudi i širi znanja o Međunarodnom humanitarnom pravu, preventivno deluje i prosvećuje građane u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i unapređuje humanitarne vrednosti u društvu i u slučaju stanja potreba pruža socijalnu zaštitu i zbrinjavanje. U poslovima koji su usmereni ka ostvarivanju cilja i izvršavanje zadatka deluje u skladu sa osnovnim principima, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

U obavljanju  poslova  vezanih  za  ostvarivanje  ciljeva  i  zadataka,  Crveni  krst Subotica  deluje  u skladu  sa  Osnovnim  principima Međunarodnog pokreta Crvenog  krsta i Crvenog polumeseca, uz poštovanje Osnovnih principa rada i delovanja, a to su: HUMANOST, NEPRISTRASNOST, NEUTRALNOST, NEZAVISNOST, DOBROVOLjNOST, JEDINSTVO I UNIVERZALNOST. Aktivnost i pažnja Crvenog krsta je usmerena uvek ka ublažavanju patnje i poboljšanju uslova života u mirnodopskim uslovima, odnosno doprinos preživljavanju u ratnim okolnostima. Prema njenim rečima, u slučajevima prirodnih katastrofa, Crveni krst deluje u svim fazama od spašavanja života, do pomoći u obezbeđivanju osnovnih životnih uslova.

U našoj organizaciji imamo volontere svih generacija. Najbrojniji su mladi, tu govorimo o uzrastu od 6. razreda pa do nekih 26 godina starosti. Oni su pretežno orijentisani ka programskim aktivnostima Crvenog krsta, u okviru kojih prolaze kroz različite edukacije i postaju vršnjački edukatori, kako bi dalje mogli da prenose znanje svojim vršnjacima. Najpopularniji programi su Prva pomoć i delovanje u nesrećama, Dobrovoljno davalaštvo krvi, PHV (promocija humanih vrednosti), borba protiv trgovine ljudima, Zdravstveno preventivna delatnost…Stariji volonteri, tu govorimo o populaciji 60 i više godina, uglavnom volontiraju u programu Narodne kuhinje i rade 5 dana u nedelji na podeli toplih obroka, zatim na pakovanju paketa za socijalno ugroženo stanovništvo, a jedan određeni broj volontira u Narodnoj kuhinji, pri ispomoći oko pripreme toplih obroka. Mladi volonteri Crvenog krsta Subotica se polarizuju prema našoj organizaciji već iz razloga što im ne nedostaje empatija i volja da se angažuju oko ljudi, kojima je na bilo koji način potrebna pomoć i time se, možemo slobodno reći, izdvajaju iz mase i predstavljaju najkvalitetnije jezgro, koje će u odrasloj dobi biti nosioci ovog društva.

Nevena Lukić ističe da je upoznavanje sa radom Crvenog krsta građanima omogućeno preko sredstava javnog informisanja, zatim putem sajta, Fejsbuk stranice Crvenog krsta Subotica, usmenim informacijama, kao i tokom raznih aktivnosti.

Zainteresovani mogu da postanu članovi Crvenog krsta popunjavanjem obrasca za učlanjivanje i plaćanjem godišnje članarine, koja za punoletne iznosi 100 dinara, a za učenike 50 dinara. Kao članovi organizacije, osobe ostvaruju mogućnost da volontiraju, a takođe mogu da se opredele za oblast delovanja koja im najviše odgovara. Omladinci se nakon opredeljivanja, kada se za to stvore uslovi, upućuju na obuke koje im u mnogome pomažu i povećavaju kvalitet njihovog daljeg rada, kao i njihov doprinos organizaciji i celoj zajednici. U mirnodopskim uslovima u kojima živimo, a nadamo se da će tako i ostati, aktivnosti Crvenog krsta su usmerene prevashodno na poboljšanje uslova života socijalno ugroženog stanovništva i na ublažavanje patnje, kao i na prevenciju rizika kojima su izložene ranjive grupacije. Konkretno, kao najvažnije bismo istakli javna ovlašćenja – Dobrovoljno davalaštvo krvi i Prva pomoć i delovanje u nesrećama, zatim Program Narodne kuhinje, kojim je obuhvaćeno 1.200 korisnika, Program borbe protiv trgovine ljudima, Program zdravstveno-preventivne delatnosti, Prihvatilište za beskućnike u zimskim mesecima…Potrebno je napomenuti da je Crveni krst Subotica nekoliko godina bio svakodnevno angažovan u snabdevanju migranata hranom, odevnim predmetima i sredstvima za higijenu, a tokom pandemije Kovid-19, uz pomoć široke mreže volontera, snabdevao je osobe starije od 65 godina svim potrepštinama, zatim telefonskim putem obaveštavao građane o terminima vakcinacije i pružao psihološku podršku zainteresovanim građanima.

Naša sagovornica ističe da je socijalno ugroženo stanovništvo jedan od fokusa u aktivnostima Gradske organizacije Crvenog krsta i on se ogleda preko već pomenutog programa Narodne kuhinje. Osim hranom, materijalno ugroženo stanovništvo snabdeva se doniranom garderobom i obućom, (godišnje oko 20 tona), a kada se ukaže mogućnost i opremom za kuću, u smislu komada nameštaja i kućnog pribora.

Posebnu pažnju posvećujemo deci, korisnicima programa Narodne kuhinje, kojima, uz pomoć donacija se trudimo da obezbedimo i rekreativni odlazak na more, školski pribor, novogodišnje paketiće, a akcijom „Solidarnost na delu”, koju realizujemo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama organizujemo odlazak dece, koje škole izaberu, na rekreativni oporavak u odmarališta Crvenog krsta. Entuzijazam zaposlenih i volontera Crvenog krsta Subotica je potpuno u skladu sa osnovnim razlogom zašto je ova svetska humanitarna organizacija opstala tokom 3 veka. Crveni krst zajedno sa svojim zaposlenima, članovima i volonterima, nastavlja svoj rad putem kojeg sprovodi misiju i viziju. Trudimo se da inspirišemo, podstaknemo, olakšamo i uvek promovišemo sve oblike humanitarnih aktivnosti, uz  olakšavanje ljudske patnje i na taj način doprinesemo održavanju i promociji ljudskog dostojanstva. Princip rada svih zaposlenih u našoj organizaciji vodi se jednom floskulom, a ona glasi: „Kada krećete na posao, vi ne dolazite na posao, već u Crveni krst.

Trgovina ljudima je ozbiljno krivično delo i teško kršenje ljudskih prava. Svake godine hiljade muškaraca, žena i dece padnu u ruke trgovaca ljudima u svojim zemljama i inostranstvu. Trgovinom ljudima je pogođena gotovo svaka zemlja sveta, bilo da je reč o zemlji porekla, tranzita ili odredišta žrtava. Crveni krst Srbije je u okviru programa prevencije trgovine ljudima izradio novi priručnik pod nazivom „Trgovina ljudima – preventivni paket“, namenjen volonterima koji putem vršnjačke edukacije šire znanja o ovom društvenom problemu i merama opreza.

Spašavanjem na vodi aktivisti Crvenog krst Subotica bave se od 1997. godine, od kada je i oformljena Služba spašavanja na vodi. Služba je tokom proteklih godina pa do danas osposobila približno 200 spasilaca na vodi. Značaj rada ove službe je neprocenjiv i potreban, ako se uzme u obzir da je tokom rada zbrinuto više od 160 povreda i da je od smrti spašeno 10 osoba. 1999. godine, Crveni krst Subotica je proglašen kao jedan od tri Centara za obuku spasilaca na vodi u državi, a prihvaćena i sa strane Međunarodne asocijacije za spasavanje ljudskih života. U subotičkom Referentnom Centru za obuku i razvoj spasavanja na vodi, obučeno je 600 spasilaca, a veliki značaj se ulaže u to da se edukuju deca predškolskog i osnovnoškolskog, kao i srednjoškolskog uzrasta. Moto i pokretač spasilaca na vodi u Službi spasavanja, kao i Referentnog Centra za obuku i razvoj spašavanja na vodi je izreka: „ONAJ KOJI SPASI ŽIVOT JEDNOG ČOVEKA, VERUJE SE DA JE SPASIO ČITAV SVET“.