Udruženje RMVI obeležilo 104 godine od osnivanja

Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije i Gradski odbor RMVI iz Subotice organizovali su svečanu sednicu republičkog udruženja povodom 104 godine od osnivanja.

Prema poslednjoj reviziji udruženje ima 8324 članova a to su uglavnom borci iz poslednjih ratova devedesetih godina, rekao je generalni sekretar Vuk Stanić dodajući da su iz tehničkih razloga 104 godine postojana umesto 28. oktobra obeležili 10. novembra, sada već treći put na Paliću a sve zahvaljujući dobroj organizaciji lokalnog odbora iz Subotice I predsedniku Dragoslavu Dašiću.

Kad se rat završi nastavljamo borbu za prava ratnih vojnih invalida i veterana i pomažemo sva lokalna udruženja da nastave da traže dopune zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica odnosno civilnih žrtava rata. Negovanje tradicije zasnivamo na tome da kroz projekte uključimo i mlade ljude da utiču na društveno političke okolnosti da do rata više nikada ne dođe.

Iz udruženja još traže da borački dodatak ne bude previše restriktivan. Naime, da bi borac ispunio pravo na borački dodatak on mora da bude totalni socijalni slučaj, gde njegova supruga ne može da zarađuje, ne sme da živi kod roditelja, ili da ima 20 ari zemlje, nego bukvalno da vadi hranu iz kontejnera sa čime se mi ne slažemo, kaže Stanić dodajući da se traži da se restrikcija ukine a svim borcima dodatak omogući bez obzira na njegov status i kategoriju.

Tražimo da nosioci boračke legitimacije kako ratni invalidi tako i borci  steknu automatsko zdravstveno osiguranje za sve članove svoje porodice što je prihvaćeo od Ministarstvo zdravlja i implementirano u predlog zakona koji se nadamo da će biti usvojen nakon izbora, jer mi ne očekujemo da će se nakon izbora suštinski nešto promeniti.

Udruženje ratnih i mirnodobskih vojnih invalida Srbije formirali su slavni Solunci posle Prvog svetskog rata . Od tada je udruženje funkcionisalo neprestano uz pauzu tokom Drugog svetskog rata a sve do 1964. godine udruženje je bilo samostalno kada se pripaja SUBNOR-u, gde dolazi do uništavanja i rasprodaje imovine.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *