U Tavankutu održano Republičko takmičenje mladih zadrugara orača

Sever Srbije je prethodne subote bio domaćin održavanja 47. Republičkog takmičenja mladih zadrugara, orača, učenika osnovnih škola. Okupljeni iz gotovo svih krajeva naše zemlje, đaci su u selu Tavankut pokazali svoje umeće u poljoprivrednim aktivnostima.

Sasvim neuobičajen prizor. Dvanaestogodišnjakinja za traktorskim volanom. Devojčica Nikolina, iz Bačkog Gračaca, jedna je od tri učenice koje u se ponosno nadmetale u baratanju s ovom velikom i snažnom poljoprivrednom mašinom.

„Tata me je naučio da vozim traktor, i to nedavno, moja porodica radi inače radi zemlju. Voziti traktor je jako lepo, dobro mi ide oranje. Nikada se nisam takmičila na sličnoj manifestaciji i veoma sam uzbuđena“ – kazala je veselo Nikolina Petrović.

Pored mladih dama, u takmičenju je učestvovalo i tridesetak dečaka.

„Tu sam da se takmičim da možda osvojim nešto i da nađem puno novih drugara“ – rekao je Stefan Hrnčir iz Lalića, učenik Mihajlo Marković, iz Novog Bračina, dodao je „da je veoma lepo voziti traktor jer se i njegovi bave traktorom pa želi na taj način da im pomogne“, dok je Danijel Trivunović iz Bačkog Brestovca uveren da će postati poljoprivrednik kad poraste.

Svi učesnici su se oprobali u oranju, vožnji radnih mašina na poligonu, te proverili svoje znanje na kratkom testu iz ove grane privrede.

„Učenici u spretnom oranju treba da prikažu sklop tri prohoda, tri brazde. Boduje se dubina oranja, pravac, ulazi i izlazi na uvratima i generalno izgled parcele uzoranog dela“ – pojasnio je Milan Štulić, sudija, nastavnik Srednje poljoprivredne škole Bački Gračac.

Brzina nije bila presudna. Cilj takmičenja je druženje, osmesi i sticanje novih drugara i iskustava. Treba naglasiti i da je bezbednost dece bila zagarantovana, jer su ih na oku držali, bodrili i usmeravali njihovi nastavnici.

„To su deca koja su mahom budući poljoprivrednici koji će ostati na zemlji, raditi i doprinositi. Izrašće u poštene, radne i dobre ljude. U osnovnoj školi se već određuje i verujem da će od ovog broja takmičara, barem polovina ostati u poljoprivredi, doprinositi porodicama i izdržavati se na taj način. Savez učeničkih zadruga je osnovan 1971. godine, a kod nas u članstvu se nalaze osnovne i srednje škole koje imaju formiran rad učeničkih zadruga. Od 2018. godine se na državnom nivou pokrenula inicijativa da u svakoj školi postoji učenička zadruga, na tome se radi, i gde će đaci u skladu sa svojim afinitetima i interesovanjima sticati različita znanja iz različitih oblasti, mogućnosti su neograničene“ – dodao je Zoran Šešlija, sekretar Saveza učeničkih zadruga Srbije.

Republičko takmičenje mladih zadrugara, orača, učenika osnovnih škola se svake godine održava u drugom mestu u Srbiji, pa je tako došao red i na seosku tavankutsku školu da ugosti đake iz drugih krajeva.

„Naša škola je po prvi put domaćin ovog takmičenja, koje ima tradiciju i izuzetan značaj. Svi govorimo o ruralnom razvoju, a ovo je ruralni razvoj. Sada se počinje, u najranijim školskim danima, sa učenjem ljubavi prema tom poslu. Videli ste kako deca to rade, sa zadovoljstvom. Ovo nije obavezno, ovo ne piše ni u jednom udžbeniku, ni u jednom planu i programu, ovo je nešto što oplemenjuje sve nas i njih. Ovo je ono kada kažu: Kada učenik nadmaši svog učitelja, onda ste postigli pravu stvar. Ovo je pokazatelj da radimo pravu stvar, jer su deca ovo savladala a mi kao učitelji uglavnom ne. Hvala porodici Mamužić koja je novčanim sredstvima doprinela da ovo takmičenje bude održano kod nas“ – istakla je Stanislava Stantić Prćić, direktorica OŠ „Matija Gubec“ Tavankut.

Istini za volju, ova deca su nadmašila mnoge od nas. A još vaznije, u ove brazde na njivi posadili su i plodonosno seme sećanjima u svojim srcima na vesele školske dane koje će s godinama proklijati kao temelj njihove budućnosti.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *