Subotica ugostila male izviđače iz brojnih vojvođanskih mesta

Subotica ugostila male izviđače iz brojnih vojvođanskih mesta

Spavanje u šatoru, vezivanje čvorova, marama, boravak u šumi, pamti svako od nas ko je bio izviđač u detinjstvu, međutim za ovu aktivnost današnje generacije gotovo da nisu ni čule, a ako i jesu onda je to verujemo mali broj mališana. Zahvaljujući Odredu izviđača Subotice, koji se trudi da ovaj vid neformalnog obrazovanja otrgne od zaborava i među decu vrati mogućnost boravka u prirodi, druženje, ali i edukaciju, proteklog vikenda održano je takmičenje “Budi in ne budi aut, postani skaut”, koje je okupilo mališane iz nekoliko vojvođanskih mesta. To je bila prilika i da se obeleži četiri godine postojanja i rada Odreda izviđača Subotice, čiji članovi željno iščekuju nove drugare kako bi zajedno prolazili kroz izviđačke avanture.

Mališani su se nadmetali u igrama “Zaveži me, odveži me” – (čvorologija), “Zajedno smo najbrži” – (povučena gusenica), “Skriveno blago”, “Skakanje u džaku”, “Skakanje u dalj”, “Nađi par” – (igra memorije), prelazak minskog polja i drugim zabavnim aktivnostima, a kako bi deca iz drugih gradova upoznala Suboticu, pojedine zadatke odradili su na lokacijama koje predstavljaju znamenitosti Subotice.

Na početku manifestacije uručene su zahvalnice predstavnicima ustanova i organizacija koje su učestvovale u sprovođenju takmičenja, među kojima su bili Policijska uprava, Vatrogasno-spasilački bataljon i Dom zdravlja, a ispred Grada Subotice prisutnima se obratila Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje. “Mislim da moj osmeh na licu govori mnogo toga, jer ova manifestacija i meni evocira lepe uspomene, a to želim i vama koji ste učesnici ove manifestacije. Poručila bih vam da je jako važno da rastete i negujete prave vrednosti kao što su upravo one koje se promovišu kroz rad u izviđačkim organizacijama, a neke od njih su humanost, volonterizam, solidarnost. Vi kroz učešće u ovakvim organizacijama razvijate svoju svest i o očuvanju životne sredine, činite mnoga dela, razvijate prijateljstva, učite se da poštujete različitosti i da dajete svoj doprinos da vaša društvena zajednica bude lepše i bolje mesto za život”.

Prostor za smeštaj i organizaciju takmičenja omogućila je Osnovna škola “Sveti Sava”, a njen direktor Miroslav Cicmil, istakao je da će škola i u budućnosti podržati organizovanje sličnih manifestacija. “Veoma mi je drago što smo pomogli ovakvu akciju. Učešće u izviđačkom pokretu omogućiće vam sticanje mnogih saznanja, sposobnosti i veština, koje će kod vas pre svega podići nivo odgovornosti, samopouzdanja i odnosa među vama samima. Mi kao škola ćemo i ubuduće da pomažemo sve slične akcije koje omogućavaju da se deca i đaci druže i da kvalitetno provode svoje slobodno vreme”.

Naša sugrađanka Nikoleta Ranković Krmpotić u Odredu izviđača Subotice je četiri godine. Kako ističe, izviđač je postala jer ju je privukla mogućnost putovanja i druženja.

“U školi smo imali promociju izviđača i odlučila sam da se učlanim jer su me zainteresovali ti odlasci na kampovanje i što imam priliku da upoznam nove drugare. Meni su sva dešavanja jako zanimljiva, ne planiram da odustajem od toga, a najviše volim da učestvujem u tim ekipnim igrama. Putovali smo po Srbiji i Vojvodini i sve to mi je bilo jako zanimljivo. Jednom prilikom smo bili na kampu koji je trajao sedam dana i to mi je bilo jako lepo jer smo se družili, imali prilike da se upoznamo sa drugim izviđačima, spavamo u šatoru. Pozivam sve moje vršnjake i drugu decu da se učlane u Odred”.

“U ovu trodnevnu manifestaciju uklopili smo i obilazak grada kao jedan deo takmičenja, a deca su imala zadatak da obilaze određene tačke po gradu”, kaže Nemanja Bogišić, član ovog Odreda koji je i sam izviđač unazad 15 godina.

“Izabrali smo da to budu znamenitosti  Subotice poput Narodnog pozorišta, Kerske crkve, Plave fontane, spomenik caru Jovanu Nenadu, a deca su na svakoj toj tački morala odrade određeni deo zadataka, kao što je skica dela puta, prvi izveštaj gde su se kretali i šta su radili. Uz te zadatke je najbitnije druženje, nije važno ko će da pobedi jer je to formalni deo, a nama je drago što imamo dece iz mnogo mesta poput Šapca, Perleza, Zrenjanina, Čente, Ečke. Imajući u vidu da sam izviđač dugo godina i dan danas sam ostao u kontaktu sa brojnim prijateljima iz drugih gradova, što nam omogućava da i našu decu odvedemo na ovakve akcije kod njih. Odred izviđača Subotice broji 55 članova, godišnja članarina je 2.500 dinara u koju su uključene osnovne potrepštine poput košulje i marame, a drugih troškova nema. Pozvao bih sve roditelje da se interesuju i upišu svoje dete, da uključimo što više mališana u ove naše manifestacije, pomerimo ih iz kuće i te neke nezdrave današnjice i da im omogućimo da se druže”.