Slučaj Ranke Kašiković – žrtve mobinga

Sve je počelo u novembru 2021. godine, kada je Ranka Kašiković, zaposlena u Gerontološkom centru, odbila prisilan odlazak na miting Srpske napredne stranke, u Beogradsku arenu gde se obeležavala 13-ta godišnjica od osnivanja vladajuće stranke.

Već narednog dana direktorica Gerontološkog centra, u kom sam zaposlena od 2011. godine otpočela je stravičan mobing i zlostvaljanje na radu nadamnom, a sve u cilju da samostalno dam otkaz usled velikog pritiska ili da ga dobijem kao kaznu za svoju neposlušnost jer nisam lojalna političkim moćnicima, priča Ranka koja je da bi sačuvala svoj stečeni ugled i reputaciju odlučila da podnese tužbu protiv direktorice Brankice Tešanović za mobing i zlostavljanje na radu. Nisam želela da ostanem bez svog radnog mesta i osnovne egzistencije, a s obzirom da nisam načinila nikakvu povredu radne discipline već je mobing usledio zato što ne želim da obavljam direktoricine političke obaveze.

Do danas održana su ukupno četiri ročišta (jedno pripremno i tri glavne rasprave) a tok suđenja je dosta komplikovan i konfunzan a sve zbog pristrasnosti sudije prema tuženoj strani.

To i jeste glavni problem celokupnog suđenja i vođenja postupka, jer postupajuća sudija javno i otvoreno pokazuje ogromnu naklonost i pristrasnost tuženom Gerontološkom centru jer želi da im pomogne, i skoro pa se ponaša kao da je advokat Gerontološkog centra. To se najviše ogleda prilikom postavljanja pitanja,  zato što sva pitanja koja idu u korist Gerontološkom centru sudija dozvoljava, dok pitanja koja ne idu u korist tuženom, sudija ne dozvoljava i navodno ne čuje odgovor kada je dobar, pokušava pitanja da preformuliše, kao i odgovore svedoka prilikom unošenja istih u zapisnik, priča nam još Ranka Kašiković i ističe kako je na prethodnom ročištu njen advokat Borivoje Borović jasno uočio, a pored toga imao je informaciju da je sudijina ćerka 2021. godine radila u Gerontološkom centru i da ju je zaposlila upravo direktorica koja je označena kao mober u ovom postupku, pa je zbog toga i tražio izuzeće sudije, ali predsednik suda je doneo odluku da postupajuća sudija ostane u predmetnom sporu bez obzira na sve navedene činjenice koje upućuju da je izuzeće opravdano.

Drugi problem koji je uočen sada na poslednjem ročištu koje je održano 18.10.2023. godine a  koji takođe ukazuje i oslikava sudijinu pristrasnost prema tuženom je to što sudija ne dozvoljava ni jednog trenutka da se svedoci postupka izjašnjavaju u vezi motiva mobera zbog čega je neko krenuo da vrši mobing nadamnom. Uzrok zbog čega sam ja mobingovana i glavni okidač kod direktorice Brankice Tešanović je bio moje odbijanje da idem na politički skup SNS-a. Sudija je jasno i glasno na poslednjem ročištu prvi put rekla da ona tu vrstu informacija i činjenica u postupku neće utvrđivati, a to je ključno ne samo za mene, nego za sve građane Republike Srbije koji su zaposleni u javnim preduzećima i nalaze se u sličnoj situaciji jer je ovaj postupak specifičan ne samo zbog mobinga, već i po tome da se vidi stanje u našem društvu, šta se dešava licu koje se ogluši i odbije da ode na politički miting za vladajuću političku partiju i da je to pre svega jedan modus operandi, način ponašanja koje se dešava u svim javnim preduzećima kod nas u državi, tvrdi Ranka i dodaje da podršku koja joj je važna, ima.

Činjenica je da u Gerontološkom centru o ovoj temi samnom skoro pa niko od zaposlenih ne sme da razgovara jer se plaše, i strah je jako prisutan ali ima i onih koji me javno podržavaju. Takođe veliku podršku imam od raznih udruženja, nevladinih organizacija kao i od ogromnog broja građana Srbije koji su prepoznali moju autentičnost, doslednost i hrabrost i javno to iskazuju. Podrška koja je meni najvažnija dolazi od malog broja prijatelja i osoba, koji su od početka kada je bilo najteže bili i ostali uz mene i hrabro koračali rame uz rame samnom i time rizikovali svoju poziciju, nisu se sklonili i danas su tu moj vetar u leđa i moja snaga, priča nam ova mlada žena i ističe da joj je porodica najveća podrška.

Pretnje, tvrdi, nema. Imala sam raznorazne političke pritiske, ucene i pokušaje da me ućutkaju, da više javno ne istupam niti iznosim istinu za koju svi znaju ali o kojoj svi ćute jer nije pogodna za vlast. Pokušali su da me zastraše i ubede da povučem tužbu, kao i da postignemo vansudski dogovor putem medijacije, ali ja nisam podlegla ničemu, niti sam htela da pristanem na bilo šta od toga. Ostala sam dosledna sebi u borbi za istinu i pravdu za koju ću se boriti i istrajati do kraja. Dostojanstvo je nešto što mi niko ne može oduzeti, a obraz nema cenu.Smatram da je ovo poslednji trenutak kada svi moramo da ustanemo i izborimo se protiv zla koje nas je snašlo. Danas kada smo od vrha vlasti poniženi toliko da više nismo kao društvo i građani na kolenima u dostojanstvu, već puzimo, danas kada nemamo ni jednu nezavisnu instituciju koja će nas zaštititi i pomoći nam u rešavanju problema, danas kada iz dana u dan gubimo našu decu jer je sistem zakazao na svim nivoima, danas kada nas lažu i obmanjuju do iznemoglosti samo iz lične koristi, danas kada smo gladni i kao društvo ojađeni ne smemo dozvoloti da strah ovlada nama. Strah je moćan motivator i oružje u rukama moćnika, oružje koje smo im mi dali i sa kojim nas pobeđuju i vladaju. Ja sam ustala i glasno rekla NE, ne dozvoljam da mojim životom upravlja grupa beskičmenjaka, bez integriteta, znanja, pravih životnih vrednosti i morala ALI sa silom i zlom u sebi, datom im moći ucene i prisile kojom vladaju zajedničkim zločinačkim poduhvatima.  Izabrala sam put kojim se ređe ide, put slobode, pravde i dostojanstva.  Danas sam žrtva mobinga JA, sutra to možete biti VI…

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *