Prvoj Narodnoj kuhinjici za bebe u Srbiji potrebna naša podrška

Okupljeni oko ideje da od „prvog daha“ pomognu socijalno ugroženim porodicama sa najmlađim članovima, u redovnom snabdevanju hranom, pelenama i higijenom, osnovana je Prva narodna kuhinjca za bebe u Srbiji. Grupa Bačkotopolčana neumorno radi već mesecima unazad, ali kako broj korisnika raste iz dana u dan, potrebna im je veća podrška donatora, naročito jer njihovi paketi putuju na sve strane naše zemlje, od Subotice pa sve do Kosova.

Da mi nije ove kuhinjice, moja beba, koja nema ni godinu dana, ne bi probala ni kašice, niti bi pelena imala. Sa troje male dece, mužem na minimalcu i malim dečjim dodatkom, deca bi mi ostala gladna. Koliko samo puta ni za pelenu nisam imala, a oni su priskočili u pomoć, reči su majke čija je beba korisnik narodne kuhinjice za bebe.

Radost koju nam deca donesu dolaskom na svet je najslađi ukus života, ali je u oskudici svaka roditeljska muka još gorča. Za prvi obrok, za prvi osmeh, za prvu reči i prvi korak. Pa i za sve one koji to sve čine sa poteškoćom – tu je prva Narodna kuhinjica za bebe u Srbiji.

Radimo sa bebama do 18 meseci starosti i sa decom sa invaliditetom koja imaju problem sa žvakanjem čvrste hrane. Pomažemo u vidu instant kašica i druge hrane, garderobe i sredstava za ličnu higijenu, mada to manje, jer nema trenutno kompanija koje su zainteresovane za snabdevanje Prve narodne kuhinjice za bebe u Srbiji. To nam je generalno veliki problem, jer je to ono što je najosnovnije za bebe. Nažalost, društveno odgovorne kompanije ne žele da se odazovu i pomognu, s toga često nismo u prilici da roditeljima pomognemo s dohranom i pelenama, a to im upravo najčešće i treba. Nekada im pomoć šaljemo poštom, nekada oni dođu do nas, nekada odemo lično do njih. Imamo čak i situacije u kojima sami nađemo porodice kojima je pomoć potrebna. Roditelji najviše traže hranu i pelene, u proseku oko deset poziva nedeljno primimo za pomoć, a mi pokušavamo sve da ispoštujemo kad smo u mogućnosti, priča Dejana Draškić Nađ, osnivačica i predsednica Udruženja „Anđeli severa“ Bačka Topola kroz koje je zaživela i Narodnu kuhinjicu za bebe u Srbiji.

Svedočenja mnogih porodica koje potpomažu samo daju na važnosti postojanja ovakve humanitarne organizacije.

Puno nam znači pomoć kuhinjice. Već koji put nam daju ono što nam stvarno treba. Mleko, pelene, ono primarno, kaže Smiljka Nađ, majka četvoro dece. Da je i te kako pomoć ovakvog tipa dobrodošla, saglasna je i Borka Dimitrijević, koja ima četiri ćerke: Slabovida sam osoba, samohrana majka i osoba sam koja je pretrpela nasilje u porodici od partnera. Nije lako izaći iz takve zajednice i biti sam sa četvoro dece. Bez kuhinjice ne znam kako bismo živeli, kaže ona. Dok Gabrijela Kančar, čije je petoro mališana na spisku Narodne kuhinjice, veli da se njena deca mnogo raduju i trče joj u susret kada vide da se vraća sa podele paketa pomoći jer znaju da će u kesi uvek pronaći i neki slatkiš, sokić ili igračku, budući da se članovi „kuhinjice“ uvek potrude da na dodeli ima i ponešto što će dodatno razveseliti decu.

Ovo su samo neke od dve stotine porodica u Srbiji, koje se osnovnim potrepštinama trenutno snabdevaju kroz donaciju kuhinjice. A brojka, nažalost, svakog dana raste, i raste.

Narodnu kuhinjicu za bebe deli mesec dana od proslave prvog rođendana, a za nepunih godinu dana koliko ona postoji, od početnih dvadeset porodica kojima je pomagala, brojka je otišla na čak deset puta više.

Javljaju nam se roditelji iz cele Srbije za pomoć, neki dolaze čak i lično po ono što tog momenta delimo. Njima najčešće treba pomoć, kao što sam i rekla. u vidu instant kaša, pelena, mleka, dohrane, sredstva za higijenu,… ponekad imamo to sve, a ponekad samo neke od artikala. Stigli smo do Preševa, Bujanovca, Kragujevca, Odeljenja dečije pedijatrije u leskovačkoj Opštoj bolnici, Beograd pokrivamo, čuvenu četvorku porodice Gaćoša, ima nas naravno i na teritoriji Vojvodine, pa tu možemo reći Novi Sad, Vrbas, Subotica, Bačka Topola, Apatin i Sombor. Nisu to samo porodice, to su i institucije koje zbrinjavaju mališane nekim povodom. Ponosni smo što smo pakete pomoći mogli i da pošaljemo ugroženim porodicama sa malom decom ili decom sa invaliditetom koje žive na Kosovu, naglašava Dejana.

 

U Udruženju „Anđeli severa“ imaju desetak volontera, koji su uključeni i u rad narodne kuhinjice za najmlađe. Kažu da niko od njih ne prima novac za svoje angažovanje, niti imaju od koga budući da je u pitanju humanitarna organizacija, a i jer to više ne bi bilo ono na čemu su počeli celu priču – a to je volonterizam, empatija, saosećajnost i dobra ljudska duša. Osim što im je kancelarija u „svakom kutku“ naše države, onu zvaničnu prostoriju u Bačkoj Topoli, na čijoj teritoriji je Udruženje registrovano, nemaju.

Nažalost kancelariju nemamo, jer smo naišli na nerazumevanje lokalne samouprave, koja nam nije ustupila ma kakav prostor za rad. Mi radimo od kuće. Kuća nam je i mesto stanovanja, gde sam sa suprugom i decom, i mesto rada, mesto magacina, i sve. Ako već niko nema sluha za to da nam treba prostor, najviše bi nam značio jedan transportni kombi s kojim bismo mogli da idemo po donacije i raznosimo ih po Srbiji. Sopstveni, lični prevoz nemamo, svaki put kada odnosimo pomoć i potrepštine u neki grad, ili organizujemo neku akciju, mi plaćamo veliko vozilo, taksi ili iznajmljujemo kombi,… ili pošaljemo po nekome da se to dostavi onima kojima je najpotrebnije. Snalazimo se na razne načine, kako ne bi trpele socijalno ugrožene porodice ili one koje imaju dečicu sa invaliditetom. Sve to zahteva poprilične izdatke, mnogo truda i organizacije, i često smo zabrinuti kako ćemo dalje, ali ne odustajemo od našeg cilja da svako dete ima pravo na zdravo i srećno detinjstvo. Ipak, puna su nam srca, ističe Dejana Draškić Nađ iz Prve narodne kuhinjice za bebe i dodaje da im je u nekom trenutku zamisao bila i da u budućnosti pripremaju i distribuiraju kuvane obroke za decu, međutim sada im se to čini kao nemoguća misija.

Njihov rad do sada su prepoznale i neke velike kompanije koje su im uručile sertifikat za uspešno volontersko poslovanje, kao i nekoliko renomiranih velikih firmi koje su i donatori. Međutim, kao što i sami kažu, to još uvek nije dovoljno da bi svaka beba u Srbiji, kao i mališan sa hendikepom, mogao da ima ono osnovno na šta bez sumnje ima pravo – a to je dostojanstveno detinjstvo.

Rad Prve narodne kuhinjice za bebe u Srbiji možete pomoći donacijom na račun 160-6000000803996-63, Udruženje Anđeli severa B. Topola, kontakt telefon: 062/85-76-582.

Humanitarno udruženje „Anđeli severa“ iz Bačke Topole, koje postoji gotovo tri godine, a čija je i Prva narodna kuhinjica za bebe u Srbiji, čest je donator Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, učestvovalo je i u podeli novogodišnjih paketića socijalno ugroženim porodicama iz Subotice zajedno sa lokalnim humanitarnim udruženjima, te se priključivalo i drugim brojnim aktivnostima na teritoriji našeg grada koje su imale istu svrhu.