Pruži šansu za život – upiši se u Registar donora matičnih ćelija

Leuka i Institut za transfuziju krvi Beograd će danas i sutra, u sklopu Subotičkog polumaratona, vršiti upis u Registar donora matičnih ćelija. Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja. Lokacija je Dom Vojske na Korzou, gde će se akcija sprovoditi danas od 17 do 20 časova, a sutra od 8.30 do 13 časova.

Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

„Na žalost, samo 30 procenata njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice. Za ostale, druga opcija su nesrodni davaoci, upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Međutim, naš Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije broji svega oko 18.000 davalaca i potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život. Važno je razdvojiti proceduru upisivanja u Registar i samo davanje matičnih ćelija hematopoeze.“ – kažu iz Leuke.

Sama procedura prijavljivanja u Registar  je relativno jednostavna, zahteva desetak minuta  vremena, popunjava se upitnik koji se sastoji iz medicinskog dela i prijavnog lista. Daje se mali uzorak krvi iz vene, kao i kada se daje uzorak za analizu krvne slike. Ko se jednom prijavi, njegovi podaci ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina.

Ukoliko se dogodi da ste sa nekim od bolesnika podudarni (mogu da prođu i godine) sa Instituta za transfuziju krvi vas pozivaju u dalju proceduru. Sama proceduta davanja matičnih ćelija je skroz bezbedna za davaoca.

„Prirodno stanište matičnih ćelija su kosti. Da bi se one pokrenule iz kostiju u perifernu krv, neophodno je da davalac prima granulocitni faktor rasta. On se i normalno nalazi u našem organizmu i zadatak mu je da poveća broj i pokrene matične celije iz kostiju do periferne krvi. Krv se uzima preko vene jedne ruke, obrađuje na jednoj mašini koja se zove separator. Zadatak separatora je da razdvoji malu kolicinu krvi koja kroz njega protiče na komponente, izdvoji ono sto je potrebno bolesniku, ostatak se preko vene druge ruke vrati davaocu.Procedura je bezbedna, ne možete se zaraziti krvlju prenosivim bolestima, ne postajete anemični i ne narušavate sopstveni imuni sistem. Deo matičnih ćelija koji ste dali se vrlo brzo nadoknadi.“ – pojašnjavaju iz Leuke.