DruštvoAktuelno

Protest prosvetnih radnika zbog sve prisutnijeg nasilja u školama

U znak podrške nastavnici iz Trstenika, nad kojom je troje učenika jedne osnovne škole izvršilo psihičko, fizičko i digitalno nasilje, jedanaest subotičkih osnovnih i srednjih škola koje su članice Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u četvrtak 01. decembra delimično je obustavilo rad, a pojedini nastavnici i profesori nisu održali prvi čas. Izuzetak je bila Srednja medicinska škola koja nije učestvovala u ovom protestu, dok je na nivou pokrajine, više od 80 odsto obrazovnih ustanova pružilo podršku.

Prema rečima Jelene Zejak, predsednice Gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici, cilj protesta je bio da se ukaže na problem nasilja u školama na svim nivoima, dok je slučaj sa profesoricom iz Trstenika samo jedan okidač koji je sve u prosveti podigao na noge i uznemirio.

“Nije to jedini slučaj nasilja nad zaposlenima u obrazovnim ustanovama, imamo mi i na drugim nivoima vršnjačkog nasilja, verovatno mnogo više nego što izlazi u javnost, a sada u poslednje vreme zbog tog slučaja u Trsteniku su se svi uznemirili, međutim toga ima mnogo i mi ćemo pričati i ukazivati na nasilje u školama, ne samo na način na koji smo to organizovali 01. decembra, već ćemo i u budućnosti podizati na viši nivo. Ono što je važno je da smo mi protestom želeli da pokažemo svim činiocima vlasti, od pokrajinskog do republičkog i da kažemo svima koji su u tom sistemu i odgovorni za vaspitanje i obrazovanje mladih ljudi, kakvo je stanje u prosveti i kada je u pitanju nasilje prema zaposlenima, vršnjačkog nasilja, ali i nasilja nastavnog osoblja prema deci”, istakla je Zejak.

Govoreći o pomenutom slučaju, naglasila je da su dva učenika zbog nedoličnog ponašanja izmeštena u drugu školu, dok je za jednog učenika pokrenut disciplinski postupak. Jelena Zejak smatra da je neophodno da se izmeni Zakon i pooštre disciplinske sankcije, jer pojedini slučajevi jako dugo traju, pa se neretko proglašavaju kao zastareli.

“Mi ukazujemo da sam Zakon o disciplinskom postupku, o vladanju, ponašanju učenika i obrnuto je mnogo elastičan i dugo se vode procesi, što dovodi da slučajevi zastarevaju, tako da mi kao sindikati insistiramo na tome da se ta zakonska procedura skrati i da se po kratkom postupku rešavaju. U zakonu se tačno zna kvalifikacija povreda tako da je potrebno to mnogo brže sprovesti, a imajući u vidu da su to sve maloletna lica, treba da se realizuje taj vaspitni i disciplinski postupak. Trebalo bi da se promeni da se dete bez roditeljske dozvole može premestiti u drugu školu”, naglašava ona.

O daljim koracima na ovu temu doneće se odluke na sednicama sindikata, kaže Jelena Zejak, ali napominje da se na ovom neće stati. “Ukazivaćemo i dalje i još masovnije na nasilje u obrazovnim ustanovama. Radićemo na tome da ovo ne ostane samo za juče, nego i za ubuduće, organizovaćemo razne akcije, tribine i više razgovora o nasilju u osnovnim i srednjim školama”, kaže ona.

Foto: RTV Yueco/Tv Subotica