Predstavljen Bunjevački kalendar za prostu 2023. godinu

U Bunjevačkoj matici predstavljen je 30. jubilarni Bunjevački kalendar za prostu 2023. godinu, koji predstavlja nastavak tradicije bunjevačke pisane reči.

Kako je objasnio Miroslav Vojnić Hajduk Marača ispred Bunjevačkog kulturnog centra, kalendar je ostao onakav kakav treba da bude. “Mi smo posle izvesnog vremena uspeli posle onog reprint broja da uđemo u neku šemu i da radimo zaista ovaj kalendar da on ima smisla. U njemu imamo od kalendarskog dela, katoličkog i pravoslavnog što se pokazalo kao dobro jer naš narod hoće da vidi i da uporedi kada je koji svetac, a tu je i pregled pojedinih bunjevačkih udruženja, informacije iz bunjevačke zajednice i moram da kažem da ljudi polako shvataju da ono što nije napisano kao da se nije ni desilo”.

Prema njegovim rečima, u kalendaru se nalaze brojne informacije i dešavanja, poput Popisa stanovništva u Mađarskoj gde živi jedan broj pripadnika bunjevačke nacionalne manjine, a za kalendar je pisao i dr Vaso Isakov, viši naučni saradnik. “Kalendar se završava sa receptima tradicionalnih jela. U izradu kalendara se i ove godine uključilo udruženje građana “Bunjevačko kolo” iz Sombora i mislim da je posle 30 godina kvalitet kalendara poboljšan, o čemu će presuditi svi njegovi čitaoci, ali mislim da on ima svoju budućnost”, dodao je Miroslav Vojnić Hajduk.

Jedna od saradnica u izradi Bunjevačkog kalendara za 2023. godinu je i Lazarela Marjanov. “Priče o ljudima su teme o kojima ja volim da pišem, tu je i jedna priča o mom pradedi Stipanu Matijeviću koji je bio prvi gradonačelnik nakon oslobođenja Subotice i koji se borio za bunjevačku nacionalnu svest, bunjevački jezik, a drugi tekst je o Miroslavu Vojnić Hajduk Marači koji je dobitnik ovogodišnje nagrade “Pro urbe” i zaista sam zadovoljna što sam pozvana da ove godine budem saradnik u jednom ovakvom istorijskom zapisu kao što je bunjevački kalendar. Ovo je za mene novo iskustvo”, rekla je ona.

Izdavač kalendara je Bunjevački kulturni centar Subotica u saradnji sa Bunjevačkom maticom.