Od sutra Grad Subotica biće „presečen“ na dva dela

Subota, 01. jul je dan kada će Subotica i zvanično biti „presečena“ na dva dela narednih šest meseci. Zbog projekta izgradnje brze pruge, od sutra se potpuno za saobraćaj zatvara podvožnjak kod Nove opštine, a građanima će na raspolaganju biti nekoliko alternativnih pravaca, kako postojećih, tako i onih čija izgradnja je pri kraju.

Prema rečima Radoslava Vukelića, sekretara Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Grada Subotice, imajući u vidu da državni put II A reda prolazi kroz Grad Suboticu, a pruža se u pravcu Palića, odnosno Segedinskim putem do raskrsnice sa hotelom „Patrija“, obuhvata i podvožnjak kod Nove opštine kao i Senćanski put, zbog zakonskih osnova projektno-tehničku dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut „CIP“, a Ministarstvo saobraćaja dalo saglasnost na isti, prvom fazom radova je bila zatvorena jedna saobraćajna traka u pravcu ka Paliću, a sada će, u skladu sa dinamikom radova i saobraćajnim projektom, uslediti druga faza koja predviđa potpuno obustavljanje saobraćaja na tom delu puta koja će trajati do 31. decembra 2023. godine.

Kada u subotu bude postavljena saobraćajna signalizacija i u potpunosti bude obustavljen saobraćaj ispod nadvožnjaka, građani će moći da koriste postojeće alternativne pravce, to će biti pružni prelaz u Kosovskoj ulici, Majšanski put, a u istočnom delu grada koristiće se Lošinjska ulica i Novosadski put, odnosno obilaznica oko Palića. Ono što je obećanje i izvesno u narednom periodu je da do 05. jula treba da bude završena i puštena u funkciju nova saobraćajnica koja će povezati deo Lošinjske ulice i deo Senćanskog puta, s tim da će izlaz biti kod Prečistača, dok će se nakon 05. jula, a u nekih narednih petnaestak dana završiti povez iz Bajnatske preko Senćanskog puta, gde je završen jedan deo zemljanih radova, čime će se obezbediti adekvatan protok saobraćaja u ovako podeljenom delu grada.

U skladu sa Projektom privremene saobraćajne signalizacije koji je izradio Grad Subotica, predviđena je određena regulacija saobraćaja u Ulici Đure Đakovića, gde je postavljen pešački semafor, kojom će biti obuhvaćeno i ukidanje pešačkih prelaza u pomenutoj ulici, kako bi se omogućio bolji protok vozila. Iz tog razloga je semafor i postavljen kod zgrade Jadrana, u smislu da se vremenski ograniči prelazak pešaka i da bi se, koliko je moguće, obezbedio protok saobraćaja bez većih zastoja i gužvi. Svakako da će i određena autobuska stajališta biti ukinuta, tačnije neposredno sa raskrsnicom kod hotela Patrija, kod nekadašnje Dafinine zgrade i na taj način ćemo pokušati da obezbedimo bolji protok saobraćaja u ovoj ulici. Sa istom namerom biće postavljen i semafor kod Majšanskog mosta, kako bi obezbedili lakše uključenje učesnika saobraćaja koji budu koristili putne pravce Majšanski put i Ulicu Jovana Mikića. Svakako da građani moraju sami da izaberu šta im je najbolja varijanta i da jednostavno usklade svoje potrebe sa saobraćajnom gužvom koja će nam uslediti zbog ovog ozbiljnog projekta. Nadamo se da ćemo adekvatno sa ovim tehničkim rešenjima, u nekom periodu uspeti da premostimo ovo i da neminovno bude gužve u saobraćaju, ali da ne bude saobraćajnog kolapsa, dodao je Vukelić.

Od 01. jula će u funkciji biti i pasarela koja se nalazi pored podvožnjaka, a Grad će kod izvođača radova insistirati da preko nje bude omogućen prolaz biciklistima, ali i ostalim kategorijama građana. Sa izgradnjom pasarele uočeni su određeni nedostaci, u smislu da je potrebno da se doradi, mi ćemo nastaviti kao i do sada da insistiramo da se taj deo problema pokuša otkloniti i svesni smo da je u ovakvom obliku potpuno nemoguće osobama sa invaliditetom da je pređu, a jedan deo problema se javlja i kod roditelja koji svoju decu nose u kolicima, kao i kod biciklista jer ne postoji mogućnost da adekvatno pređu pasarelu, rekao je on.