Obeleženo obraćenje sv. Pavla – zaštitnika Subotičke biskupije i Bačke regije

Obraćenje sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije proslavljeno je 25. januara u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Trojezično misno slavlje predvodio je novi apostolski nuncij u Srbiji i nadbiskup mons. Santo Rocco Gangemi, a uz njega su koncelebrirali nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Ladislav Nemet, biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović, biskup Grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja mons. Đura Džudžar, savetnik Apostolske nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion i pedesetak sveštenika.

Na početku misnoga slavlja, sve prisutne pozdravio je dijecezanski upravnik Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš. Apostolski nuncij mons. Santo Rocco Gangemi koji je u Srbiju došao prije dva meseca, izrazio je radost povodom ovog euharistijskog slavlja koje mu je prvo izvan Beograda. U homiliji koja je prevođena na hrvatski i mađarski jezik, nuncij je govorio o sv. Pavlu kao gorljivom verniku koji je, kako je rekao, jednog neočekivanog dana, na neočekivanom putu, u neočekivanom trenutku u potpunosti promenio svoj život.

Promenio ga je u odnosu prema drugima, posebno u odnosu prema hrišćanima koje je ranije progonio, promenio ga je u odnosu prema onima koji su ga sledili u njegovim poduhvatima kažnjavanja onih koji su se udaljili od Mojsijevog i otačkog nauka, promenio ga je u odnosu na one koji su s njim bili na putu u Damask i koji su primetili da se nešto dogodilo i to čudno veliko, ali nisu čuli poruku, niti su spoznali šta mu je bilo objavljeno, istakao je nuncij i između ostalog pojasnio kako Pavao zaslepljen spolja, ali rasvetljen iznutra razume Božju volju o njemu samom, a ona nije da on progoni hrišćane, to je samo posledica, nego je ona da najavljuje i širi ime Isusovo i njegovo evanđelje.

Završavajući homiliju nuncij mons. Gangemi se vratio molitvi misnog slavlja, koja nas sve poziva da po primeru svetog Pavla budemo svedoci istine i da uvek hodamo putem Evanđelja. Jao nama ako bismo smatrali da ovaj današnji poziv više nije aktuelan i potreban, jao nama ako se zatvorimo u besplodno hrišćanstvo u kojem nema oduševljenja, jako nama ako pomislimo da više nije potrebno evangelizovati. U našem današnjem zapadnom društvu verovatno trebamo više svedoka nego u prošlosti, kao i doslednosti u veri koju ispovedamo, zaključio je nuncij. Pevanje pod euharistijskim slavljem predvodio je Katedralni zbor Albe Vidaković, dok je za orguljama bio mr. Kornelije Vizin, a slavlje je uveličao i gudački Garden kvintet pod dirigentskom palicom mo. Miroslava Stantića. Sveti Pavao je zaštitnik Subotičke biskupije, koja je i utemeljena na svetkovinu njegovog obraćenja, pre 55 godina. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne pokrajine Vojvodine, a zaštitnik je i nekadašnje Kalačko-bačke nadbiskupije, ali i regije Bačke.