Ljubomir Stankić: Sve je veći broj dece sa ravnim stopalima

Akademija korektivne gimnastike “Korak” je tokom 2022. godine realizovala projekat “Samo je zdrava kičma prava”, u okviru kojeg je organizovala nekoliko edukativnih aktivnosti sa ciljem upoznavanja građana o važnosti korektivnog vežbanja.

Prema rečima Ljubomira Stankića, predsednika akademije, godina na izmaku je bila puna aktivnosti. “U okviru njih radili smo procenu posture i ravnih stopala kod dece i ispričali priču kako je prvi važan faktor u vaspitavanju upravo korektivno vežbanje i da je to nešto što je danas kao nikada pre potrebno iz razloga nekretanja i sedenja, samo ne igre i skakanja. U saradnji sa mesnom zajednicom Bikovo organizovano je kontrolno merenje kod dece predškolskog i školskog uzrasta, a podeljena su i iskustva i ono što me raduje je odziv koji je bio zaista veliki”.

Prema njegovim rečima, nekada je vladalo mišljenje da problem ravnih stopala, kao jedan od osnovnih ili prvih problema u posturi nije bio prisutan kod seoske populacije, međutim naglašava da ona ništa manje nije izložena tom problemu odrastanja. “Ravna stopala su temelj na kojem počiva ceo stav tela i ako tu nešto nije u redu, viši segment su kolena pa kukovi, kičmeni stub što se kasnije umnožava i mi smo imali priliku da proverimo svodove stopala kod školske dece i došli smo do zaključka da je to zaista zabrinjavajuće, jer preko 80 odsto dece ima ravna stopala i mi pokušavamo da dopremo do svih institucija koje mogu da ubrzaju implementaciju ovog programa u nastavu fizičkog vaspitanja i da probamo zajedničkim snagama da rešavamo deo po deo problema koji se zove odrastanje dece”, dodao je Stankić.

U Hajdukovu je održan javni čas vežbanja sa decom iz Osnovne škole “Petefi Šandor”, a edukativnim aktivnostima se uključila i Osnovna škola “Matko Vuković”. Cilj je da se obuhvate sve osnovne škole u Subotici, a ideja je da naš grad postane prepoznatljiv po korektivnom vežbanju i da postane njegov centar.

Sledeće što smo radili je da smo u okviru Ministarstva prosvete i Pokrajinskog Zavoda za obrazovanje održali seminar “Gledaj kako rastem” gde smo u Arilju napravili Regionalni centar za korektivno vežbanje, a formiran je i Savez postularnih korektora Srbije. Problemi kičmenog stuba i grudnog koša su priče koje traju odavno, u novije vreme je to aktuelizovano, ali mi definitivno nemamo kadar koji može da vrši korekturu postularnog deficita, jer radeći intervju sa profesorima, nastavnicima i polaznicima seminara, u poslednjih 20 godina odgovore koje sam dobijao na pitanje “koliko vi znate i kakve su vaše kompetencije za taj rad” su bili negativni i ljudi su sami pričali da nisu spremni da se uhvate u koštac, jer usled neznanja postoji strah i kolege nisu ulazile u tu priču kako bi sami u okviru časova fizičkog vaspitanja radili na temu prevencije. Rešenje je da se znanje i veštine koje su u okviru akademije sticane prenesu i drugim kolegama, koji bi se bavili ovom problematikom. Podaci do kojih dolazimo svake godine su sve lošiji”, ističe Ljubomir Stankić.

Sledeće godine Akademija “Korak” obeležiće 24 godine postojanja, a u martu mesecu biće organizovana prva Međunarodna naučna konferencija posturalnih korektora. U planu je da se u 2023. godini nastave aktivnosti na formiranju regionalnih centara, akademija i klubova.