Ekipa „Odrišene bale“ pobednik 14. Seoskih igara bez granica

Presipanje vode u đeram, lavirint, „tragači“ – šetanje na rukama, šetanje na gredi, bacanje karika, samo su neke od igara u kojima su se takmičari nadmetali u okviru sportsko-zabavne manifestacije „Seoske igre bez granica“, koja je u subotu, 15. jula održana po 14. put na Bikovu. U takmičenju je učestvovalo ukupno 19 ekipa koje su se nadmetale u 10 igara, a najbolja je bila ekipa „Odrišene bale“ iz Verušića koja je osvojila 144 boda. Drugoplasirani su bili „Specijalci“ iz Đurđina sa 141 bodom, a trećeplasirana je ekipa „Josag“ iz Subotice sa 139 bodova.

Jovica Marcikić, idejni tvorac i začetnik Seoskih igara kaže da je 2008. godine, kada su one prvi put organizovane, verovao u ideju, jer da nije onda ne bi ni krenuo u sve to. “Saša Sineš, naš sugrađanin koji je malo stariji od mene, u našem parku okupljao je svoje drugare i nas klince da zasadimo neko cveće, postavljali smo i koš i kako su oni odrastali to je sve nestalo i park niko više nije obilazio. Kada sam završio školu i počeo da radim ovde u selu, poželeo sam nešto da napravim i dosetio sam se kako je Saša okupljao ljude oko sebe, pa sam i ja to pokušao. Razne ijade postoje u okolnim mestima, a ja sam želeo da napravim nešto što nema niko i tako je došla ideja da se naprave Seoske igre. Ideja je potekla od Igara bez granica koje su se nekada prikazivale na televiziji i pokušao sam da povežem sa tradicionalnim motivima, a da opet bude malo modernije. Seoske igre pravi 90 odsto mladih ljudi, srednjoškolaca i barem tri-četiri dana oko priprema se druže, borave u ovom parku, očiste ga, poseku drveće i onda meni bude srce puno.

U Udruženju građana „Udruženi pokrećemo selo“ koje je organizator ove manifestacije, istakli su zadovoljstvo što su po 14. put uspeli da organizuju Seoske igre i okupili neke stare ekipe takmičara, ali im je još draže što su dobili i neke nove učesnike. “Ponosni smo što smo ove godine uspeli da dovedemo ljude iz Novog Sada, Beograda, u jednoj ekipi imamo učesnike iz Indije i Nigerije, tako da su ove igre internacionalne, jer imamo ljude sa svih strana, osim Subotičana i naravno Bikovčana i stanovnika okolnih mesta. Više nije problem da se okupe ekipe, jer ljudima je interesantno da dođu na selo i vole da provedu jedan ovakav dan. Sama organizacija je prilično komplikovana, jer je angažovano dosta volontera, a ovaj posao ne može da odradi mali broj ljudi. Zanimljivo je starijima da se podsete starinskih igara, a zabavno je i mlađima. Do sada smo imali učesnike iz velikog broja evropskih država, a u igrama pretežno učestvuju srednjoškolci. Svake godine se dodeljuje nagrada za najstarijeg učesnika, a kako vidim sada su tu i deca naših nekadašnjih takmičara, rekla je Marina Malagurski, ispred Udruženja građana „Udruženi pokrećemo selo“.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice je naglasio da je negovanje tradicije, sportskog duha, humanih akcija, druženja, a naročito zabave, protkano u Bikovu već punih 14 godina, a sve je to izraženo kroz manfestaciju „Seoske igre bez granica“. Ono što je na selu normalno i uobičajeno, pametnom idejom mladih ljudi je pretvoreno u sportske rekvizite poput bale slame, kukuruza, čutaka i sličnih stvari, a sve je to objedinjeno i spojeno u seoske igre. To nam sve garantuje, kako učesnicima na terenu, tako i nama oko terena, jedno kvalitetno druženje, dobru zabavu i osmeh na licu. Prethodnih godina, kada sam takođe otvarao ove igre sam istakao da je ovo manifestacija koja ima potencijal, da smo imali učesnike iz drugih gradova, pa i država i da to obogaćuje turističku ponudu našeg grada. Ne smemo ni da zaboravimo kvalitetnu ideju Udruženja Udruženi pokrećemo selo kroz humanitarne aktivnosti, gde je omogućeno svima nama da budemo pobednici, jer kada učestvujemo u akcijama gde pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, mi smo automatski postali pobednici.

U okviru Seoskih igara postojala je mogućnost dobrovoljne donacije NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.