Apel pešacima da poštuju propise u saobraćaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel pešacima da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

U prethodna dva dana, u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji poginula su tri pešaka, a dve od tri nezgode dogodile su se zbog prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

“Napominjemo da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način. S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz”, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da oko četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo oni.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca. Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza.

Međutim, skreće se pažnja i na istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.