U toku predaja oružja, Subotičani predali policiji puške i eksplozivne naprave

Od 08. do 12. maja građani Republike Srbije su Ministarstvu unutrašnjih poslova predali 9.401 komad oružja i 884 minsko-eksplozivnih sredstava, saopštio je MUP. Načelnik Policijske uprave Subotica Borivoj Mucalj, izjavio je da su Subotičani u prethodna tri dana predali dve automatske puške, dve vojničke puške i jednu minsko-eksplozivnu napravu, odnosno defanzivnu ručnu bombu, koja je uzeta sa lica mesta.

Gostujući na lokalnoj televiziji, Mucalj je dodao da su građani do sada predali i oko 15 legalnih pištolja kojih su se odrekli u korist države i uputio apel građanima da ukoliko imaju bilo kakvu minsko-eksplozivnu napravu u svojim kućama ili u neposrednoj blizini, da ih ne donose sami već pozovu nadležne organe. “Policija će sa stručnim timom koji je specijalno obučen za rukovanje, neutralisanje i izuzimanje takvih naprava da dođe na lice mesta i da na bezbedan način preuzme i skladišti te naprave u uslovima koji su adekvatni za to”. Mucalj je najavio da će u narednom periodu biti sprovedena i pojačana kontrola držanja oružja. “Akcija predaje ilegalnog oružja ne podrazumeva mogućnost legalizacije i registracije bio kojeg oružja”, naglasio je on.

Podsetimo, nakon ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i okolini Mladenovca, MUP je pokrenuo akciju predaje nelegalnog oružja bez posledica, koja traje do 08. juna.