ADVENT U TAVANKUTU 2023. Božićni vašar na Etnosalašu Balažević

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta u saradnji s Osnovnom školom Matija Gubec i župom Presveto Srce Isusovo organizuje Advent u Tavankutu.

Događanja u okviru manifestacije Advent u Tavankutu  traju: upaljene su prva i druga adventska sveća na Etnosalašu Balažević, otvorena je izložba tradicionalnog božićnog kolača Božićnjaka te božićnih ukrasa od slame u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, u mesnoj Osnovnoj školi priređen je vašar dečjih rukotvorina na temu božićnih i novogotišnjih praznika.

Mikulaš (Sv. Nikola) je u petak 8. 12. najmlađim Tavankućanima kao i članovima HKPD „Matija Gubec“ podelio darove, dok je u subotu u mesnoj crkvi održan koncert božićnih pesama koje su izveli pevači HKPD „Matija Gubec“ i  Hrvatskog kulturnog centra  Bunjevačko kolo – Prelje.

U nedelju, 10. 12., u Domu kulture priređen je koncert narodnih plesova u izvođenju HKPD „Matija Gubec“  i gostiju KUD-a „Diša Đurđević“ iz Vreoca – Lazarevac (Srbija) i KUD-a „Baranjski Šokci“ iz Topolja (Hrvatska).

Treća i četvrta adventska sveća biće upaljene u subotu 16. i 23. 12. u 18 sati na Etnosalašu Balažević.  Tada će se ( subotu 16. 12.) održati Božični vašar na kojem će se ponuditi kuvano vino  Podruma Skenderović iz Mirgeša (Ljutova), zamedljana rakija, fanki, čaj, a  tridesetak izlagača iz okolnih mesta ponudiće svoje rukotvorine i  autohtone proizvode. Za dobru zabavu pobrinuće se tamburaški sastav Amanet.

Kao posebnost celog Adventa jeste i obnovljen običaj betlemara koji će biti prikazan na folklornom koncertu. Betlemari će takođe tokom predbožićnih dana obilaziti porodice u Tavankutu i najavljivati Božić. Prikupljeni pokloni koje betlemari dobiju biće prosleđeni u humanitarne svrhe.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *