Tadić posetio porodicu kojoj je oduzeto dete

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ispred koalicije „Dobro jutro Srbijo” posetio je porodicu Ozorak u Bačkoj Topoli, kojој je Centar za socijalni rad oduzeo dete, koje je prethodno povereno Eriki Ozorak kao hraniteljki.

Dete je od rođenja do svoje četvrte godine odrastalo u porodici Ozorak, a potom im je odjednom uručeno rešenje o prekidu starateljstva uz nalog da dete bude odmah predato. Iako je dete od rođenja u ovoj porodici, Eriki nije dozvoljeno da usvoji dete zbog toga što zakon propisuje starosnu razliku između usvojitelja i usvojenog deteta, koja nije u skladu sa Erikinim godinama. ”Međutim, potpuno ignorišu član zakona koji govori o interesima deteta, kao i primere iz prakse u kojima je dozvoljeno da na predlog ministra dete bude usvojeno čak i ako se godine usvojitelja ne podudaraju sa zakonski propisanom granicom.”, pojasnio je Aleksandar Bajić, jedan od građana iz neformalne grupe građana koji su se organizovali da protestuju protiv ovakve odluke Centra za socijalni rad i pokrenuli peticiju da dete bude vraćeno u porodicu u kojoj je od rođenja, koju je potpisalo na hiljade građana.

“Odveli su je u oktobru i mi se svim sredstvima borimo da nam se vrati. Ne znam ni gde je, ni šta se dešava sa njom. Ona je meni kao moje rođeno dete, odrastala je sa nama i sa mojom unukom. Nije postojao nijedan problem i uvek smo dobijali samo pohvale za nas kao hraniteljsku porodicu. Očajni smo.”, kroz suze je ispričala Erika. Tadić je poručio da nadležne institucije moraju da vode računa pre svega o interesima deteta, a ne samo o slovu zakona. “Uostalom, pa i zakon tretira interes deteta kao prioritet. Način na koji mi opisujete da je dete oduzeto i stres koji ste prošli i vi i dete je zaista neshvatljiv.”, poručio je Tadić i dodao da će koalicija „Dobro jutro Srbijo”   posebnu pažnju posvetiti sve većem broju problema u funkcionisanju sistema centara za socijalni rad i poštovanju odluka na papiru više nego stvarnih interesa građana.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *