Solarne elektrane na zemljištu visokog kvaliteta

Usvajanje Plana detaljne regulacije za izgradnju solarnih elektrana u K.O Donji Grad izazvalo je dosta komentara opozicije iz razloga što će se iste graditi na poljoprivrednom zemljištu druge klase visokog  kvaliteta gde se mogu gajiti poljoprivredne kulture.

Znamo da Subotica raspolaže sa 3000 hektara crnog peska koje se ne obrađuje a ipak za izgradnju solarnih elektrana iskoristiće se zemljište visokog kvaliteta. Napravili smo gaf gde smo potrošili dosta obradivog zemljišta za izgradnju industrijskog parka  a izgleda da ćemo grešku ponoviti, rekao je Miroslav Milojević, šef odbornike grupe Pokreta građanske Subotice i dodao da zakonom nije predviđena studija o zaštiti životne sredine iako je opšte poznato da solarni paneli sadrže otrovan hemijski element kadijum koji ako uđe u zemlju zagađuje i zemlju i vodu.

Ipak, zamenik gradonačelnika Imre Kern smatra da je izgradnja solarnih elektrana potrebna jer se ovde radi pre svega o obnovljivim izvorima energije kao i da treba uzeti u obzir klimatske promene.

Analiza uticaja na životnu sredinu nije planirana da se radi ikod izrada plana detaljne regulacije , nego strateški uticaj na životnu sredinu dok se kod izrade projekata radi analiza uticaja na životnu sredinu, rekao je Kern i dodao da što se tiče izbora zemljišta to ipak dogovaraju investitori sa vlasnicima zemljišta.

Možemo da gradimo na peščanim područjima koja su pod zaštitom prirode ali bi i to nekome bio problem. Industrijska zona pre nego što je izgrađena poljoprivredno zemljište pretvoreno je u građevinsko a ja lično mislim da Subotica ne bi mogla da opstane bez slobodne zone. Više puta sam naglasio dabez  industrijske zone ne bi imali stabilan jer tamo radi više hiljada ljudi koji primaju redovnu platu, zaključio je Kern.

 

 

.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *