Slobodna zona Subotica ozvaničila saradnju sa brojnim partnerima

U trećem krugu potpisivanja sporazuma projekta „Zajedno do uspeha“, Slobodna zona Subotica je, u Plavoj sali Gradske kuće, ozvaničila poslovno-tehničku saradnju sa drugim slobodnim zonama koje rade na teritoriji Republike Srbije, ali i hotelskim preduzećima i predstavnicima visokoškolskih ustanova.

Projekat „Zajedno do uspeha“ započet je prošle godine sa ciljem povezivanja privrede, nauke i korisnika Slobodne zone i integracijom u jedinstvenu celinu. U tri kruga potpisivanja Slobodna zona je uspostavila saradnju sa 70 poslovnih subjekata, ističe direktor Saša Gravorac.

„Mi smo ponosni da je svih tih 70 poslovnih subjekata iz različitih oblasti, počev od visokoškolskih ustanova, ustanova srednjeg obrazovanja, javnih i javno komunalnih preduzeća, Razvojne agencije Vojvodine, Privredne komore Srbije, što je zaista širok spektar potpisinika. Osnovna intencija koja nas vodi jeste da se povežemo i da razmenjujemo informacije, imajući u vidu da je danas informacija najvažniji resurs kojim privreda funkcioniše, da zajedno radimo na brojnim projektima“ – rekao je Gravorac.

Među potpisnicima sporazuma je i Slobodna zona iz Pirota, koja je među najuspešnijima, sa više od 60 korisnika.

“Mnogo nam znači da smo pored ostalih zona povezali  direktno sam sever naše zemlje i sam jugoistok naše zemlje, to su dve vodeće zone, Slobodna zona Subotica a i Slobodna zona Pirot. Znači nam i da smo videli naučno-tehnološki park koji se planira u Slobodnoj zoni Subotica. To je nešto čemu treba svi mi u slobodnim zonama da stremimo, jer je budućnost u znanju i razmeni naprednih iskustava i u poboljšanju kapaciteta samih zona, kao i korišćenju adekvatnih sredstava radi privlačenja budućih investicija da bi Srbija bila jedno bolje i uspešnije privredno mesto” kaže Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot.

Slobodne zone su nosioci razvoja Srbije, što je potkrepljeno podacima o rekordnom prometu koje su ostvarile strane kompanije koje posluju u njihovm režimu, istakao je Jovan Vukanović, predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije.

„Subotica je prvi put pokrenula ovako značajan projekat, ne samo za privredu u ovom gradu, već za celu privredu Republike Srbije. Potpisivanjem ovog sporazuma pokrenula je spajanje svih zona i otvaranje međusobnog tržišta svih korisnika i pružaoca usluga u zonama“ – istakao je Vukanović.

Da je u 2021. godini, kao i u 2022. ostvaren rast u svim bitnim ekonomskim parametrima, te da je prevaziđen promet od preko 6,3 milijarde evra, podsetila je direktorica Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije, Jasmina Štambuk.

„Iznenađujući podatak u ovim godinama krize jeste da nikada nismo imali viši nivo investicionih ulaganja. Ukupne investicije u slobodnim zonama Srbije u 2022. godini su prešle 843 miliona evra, što nije zabeleženo od kada zone posluju i od kada se prati njihov rad. Jedina investicija koja je sa tim mogla da se meri jeste kada je svojevremeno kompanija Fijat počela rad u slobodnoj zoni u Kragujevcu. U 2022. godini smo imali 107 proizvodnih korisnika u okviru slobodnih zona u republici, a taj broj je danas veći i stalno će rasti“ – kazala je Štambuk.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, naglasio je da je cilj potpisivanja Sporazuma uspostavljanje čvršće međusobne saradnje, razmena iskustava i informacija, kao i preduzimanje zajedničkih poslovnih poduhvata u skladu sa obostranim interesima.

„Čvršća povezanost i zajedničko delovanje potpisnika sporazuma može da se iskoristi i za veću konkurentnost na tržištu i odolevanje sve većim tržišnim izazovima sa kojima se suočavamo. Ovim sporazumom se, takođe, obezbeđuje veći stepen sinergije između nauke, privrede, tehnologije i uopšte veća integracija privrednih tokova i naučnih dostignuća, kao i razvoj platforme za veću zajedničku projektnu saradnju u vidu apliciranja za različite međunarodne i domicilne projekte“ – rekao je Bakić.

Pored sporazuma, predstavljena je i ideja o podizanju naučno-tehnološkog parka na prostoru Slobodne zone Subotica. Reč je o dokapitalizacija Slobodne zone putem jedne parcele, na kojoj bi budući park bio podignut.

„On bi bio vrlo specifičan, zato što bi pored direktne integracije i saradnje nauke i privrede, bio propraćen i sportskim sadržajima, koji bi bio namenjen kako za korisnike Slobodne zone, tako i za sve korisnike naučno-tehnološkog parka. Zapravo, on bi bio s jedne strane fokusiran na tržište, a sa druge strane bi pružao zabavne i sportske sadržaje svim korisnicima Zone i ostalim zainteresovanim građanima“ – objašnjava direktor Slobodne zone Subotica, Saša Gravorac.

Slobodna zona Subotica planira da u narednom periodu pokrene godišnju konferenciju, kao i časopis posvećen radu slobodnih zona.