Nova školska godina i nove smernice za rad sa učenicima

Ministarstvo prosvete je uputilo svim osnovnim i srednjim školama Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno- vaspitnog rada u školskoj 2023/2024. godini, koje za cilj imaju organizaciju aktivnosti koje aktivnim uključenjem učenika doprinosi razvoju pozitivnih ljudskih vrednosti i unapređuje međusobno razumevanje, saradnju i solidarnost uz uvažavanje različitosti.

Tolerancija, komunikacija i uzajamno razumevanje su u fokusu, a smernice konkretno podrazumevaju da se prvog radnog dana počne sa dodatnim časovima odeljenskog starešine u zavisnosti od uzrasta, obilazak pedagoga i psihologa na tim časovima. Nakon podrobnog razmatranjana, nastavnici subotičke Osnovne škole “Matko Vuković” su počeli pripreme plana primene Smernica.

“Prvi nastavni dan upoznaćemo učenike sa planom i radom. Naše redovne aktivnosti, na samom početku školske godine, su  susreti sa roditeljima čija deca polaze u prvi razred i roditeljski za “petake”. To su susreti na kojima se razmatraju još neka pitanja i nedoumice pre početka nastave (1. septembar). Tokom prve i druge nedelje određene su  teme koju će učitelji i nastavnici obrađivati putem integrativne, ambijentalne, projektne nastave,  različitih radionicama, posetama ustanovama obrazovanja i kulture. Izdvojili smo dve tema kojima krećemo: Moja škola je moj drugi dom – pravila ponašanja i Ja volim i poštujem druge, smatrajući da su ove teme osnov za građenje zajedništva.” – objašnjava direktorica OŠ “Matko Vuković”, Mirjana Stevanović.

Smernice koje je propisalo Ministarstvo prosvete podrazumevaju i više vannastavnih aktivnosti, rad humanitarnog karaktera, rad sa učeničkim parlamentom, roditeljima, posetu skupova i slično. Preporuka resornog Ministarstva je da se ovakav vid obrazovno-vaspitnog rada intenzivno sprovodi prvih dana nove školske godine, ali i da se osnove prožimaju tokom cele školske godine.

“U drugoj nedelji ćemo inicijalnim procenjivanjem prethodnih postignuća učenika dobiti relevantne informacije za organizovanje nastave kako bi učenici dobili potrebnu podršku u daljem radu i napredovanju. Sa velikim zadovoljstvom pristupićemo i kreiranju krilatice škole (definisati moto mada smo mi svake godine imali krilaticu “ Dečjih svetosavskih dana”, a poslednja je “Prirastajte da stečete rodnom kraju slave nove”). Predvideli smo da svaka odeljenjska zajenica odabere jednu krilaticu koju će odeljenjski  starešina predati stručnoj službi. Na časovima informatike i informatičke pismenosti, elektronskim putem, glasaće za tri najbolje, i ona koja ima najviše glasova biće odabrana, dok će likovna sekcija osmisliti vizuelno rešenje.” – kaže Stevanovićeva.

U susret prvom septembru i početku nastave u školama, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka prosvete profesor dr Slavica Đukić Dejanović i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji, Jan Bratu, potpisali su protokol o saradnji u sprovođenju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Projekat će se u školskoj 2023/24 realizovati u svim osnovnim školama u Republici Srbiji, u cilju podizanja svesti kod dece o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, ali i učenja najmlađih kako da budu bezbedni.

Po potpisivanju protokola ministarka Đukić Dejanović, objasnila je da će se projekat realizovati u svim odeljenjima, svih osnovnih škola u Srbiji kroz informativno – edukativne radionice.

„Radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava, obeležavanja značajnih datuma,…“, precizirala je Đukić Dejanović.

Istakla je da je cilj projekta podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikta, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji Jan Bratu ukazao je da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda bazirati na interaktivnim predstavama, učenju o bezbednosti kroz bojanke, nastavni materijal i radionice.