Momirović: Vlada Republike Srbije osuđuje čin vandalizma prilikom kog su uništeni natpisi Subotice

U noći između subote, 2. septembra, na nedelju, u Subotici su uništeni nazivi grada na mađarskom jeziku. Slova su uništena na ulazu u grad, na Paliću, i na bikovačkom putu, kod kružnog toka. Tim povodom je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, posetio Suboticu i u pratnji gradonačelnika Stevana Bakića obišao jednu od lokacija na kojoj su prijavljena oštećenja natpisa grada.

U ime Vlade Republike Srbije, ministar Momirović je osudio čin vandalizma, koji je, kako je rekao, pre svega uperen protiv bezbednosti i interesa Republike Srbije.

„Ovo je nešto što je potpuno neprihvatljivo i što ne sme da se toleriše. Uveren sam da će svi građani Subotice, i Srbije, ovo prevazići i da ćemo preko ovog preći kao da se i nije desilo. Mogao bih dugo da pričam o tome koliko je Mađarska podržala Srbiju u prethodnom periodu, zastupala je naše interese na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini, a mogli bismo da pričamo o velikim investicijama, brzoj pruzi, o pruzi Segedin-Subotica, o rastu ekonomske veze dveju zemalja, ali ovde nije to u pitanju, ovde su u pitanju građani Srbije, podjednako Srbi i Mađari, i naša zajednička budućnosti. Mnogo smo uradili u prethodnim godinama na inkluziji manjina u našoj zemli i ove stvari ne smeju da bace senku na intenciju Vlade Republike Srbije kada pričamo o jedinstvu svih građana i jedinstvu na celoj teritoriji naše države.“ – istakao je Momirović.

Incident je najoštrije osudio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, iza kog, kako kaže, stoji namera da se naruše istorijski odnosi Srbije i Mađarske.

„Ovo je klasičan čin vandlizma. Ovom prilikom najoštrije osuđujem taj čin, koji nije dostojan grada Subotice i njenih građana. Ovim činom počinioci pokušavaju da naruše istorijske odnose Srba i Mađara, zato apelujem na sve građane Subotice da ne nasednu na te provokacije.“ – kazao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić i dodao da se 26. jula ove godine takođe odigrao sličan čin vandalizma kada je na južnom ulazu u Suboticu, odnosno kod bikovačkog kružnog toka, oštećen naziv Subotice ispisan ćiriličnim pismom.

„Nakon što su krajem jula uništeni natpisi grada postavljeni na ćirilici, nadležni su preduzeli sve zakonske mere, ali sam i ja uradio sve da to ne odjekne u javnosti i da ne dobije negativne konotacije. Uradio sam to iz razloga što određeni pojedinci ovakve incidente koriste kako bi uneli nemir među građane Subotice, čine to radi svoje promocije i sticanja političkih poena. Apelovao bih zato i na sve političke činioce da posebno obrate pažnju prilikom izjava i objava na raznim društvenim mrežama u kom kontekstu će da se obrate i kakve će konstatacije da iznesu, jer svi treba da damo doprinos da zaštitimo sve naše građane i da pojedinci koji rade ovakve grozote ne postignu ono što žele – a to je da destabilizuju grad Suboticu i državu Srbiju.“ – naglasio je Bakić.

Kako je gradonačelnik Bakić rekao, sve nadležne službe su na terenu i prkupljaju se dokazi koji će dokazati ko je uništio natpise grada Subotice, kako u julu, tako i pre nekoliko dana, a sumanja se da su u pitaju ista lica.

„Biće iznenađenje za one koji su požurili da daju izjave, kada se bude obelodanilo ko su počinioci. Ne sumnjičim nikoga, neka saznanja imam, ali neka nadležni rade svoj posao. Sve ukazuje da su krivci za oba čina isti, kao i da su isti postavili neprimerene natpise po gradu.“ – objašanjava Bakić.

Insinuacije pojedinih političkih struktura koji incidente oko uništavanja natpisa grada Subotice, povezuju sa predstojećim koncertom Mirka Pajčina (Baje Malog Knindže) koji će biti održan u okviru obeležavanja Zavičajnih dana u Subotici, gradonačelnik Bakić smatra neosnovanim.

„Grad je svim nacionalnim zajednicama izašao u susret kod organizacije raznih manifestacija i obeležavanja bitnih datuma. Ne razumem u čemu je razlika kada Savez srpskih udruženja angažuje izvođača sa teritorije Srbije, čemu geneza i analiza da li podoban ili nije podoban? Radi se o jednom od najpopularnijih pevača narodne muzike u Srbiji, izvođaču koji je napisao preko dve stotine pesama za sebe i mnogo numera za druge izvođače.“ – gradonačelnik Subotice je podsetio i da je Pajčin skoro nastupao u Novom Žedniku, te da je koncert protekao bez ijednog incidenta i uvrede bilo koje nacionalne zajednice. – „Povodom izjava određenih političkih grupacija ne bih stvarno gubio vreme, jer nijedan argument u prilog onoga što su saopštili nisu dali. Nažalost, bilo je pojedinaca koji su najavili ove vandalističke činove, upravo tako prozivajući, i neko je iskoristio te dve stvari, koncert i uništavanje natpis na mađarskom, da bi doprineo i pogurao narušavanje mira.“