Dani pčelarstva za vikend

Dani pčelarstva, 26. po redu, održaće se predstojećeg vikenda u našem gradu, odnosno od petka do nedelje, a posetioci će imati priliku da pazare med i druge pčelinje proizvode od lokalnih proizvođača, ali i gostiju iz drugih gradova Srbije i inostranstva.

Prvog dana manifestacije biće postavljeni štandovi sa proizvodima ispred Gradske kuće, dok je svečano otvaranje predviđeno za subotu.Tokom programa predstaviće se dvadesetak izlagača iz Subotice, Bačke Topole, Rume, Beograda, kao i iz Mađarske i Rumunije, najavljuju organizatori.

„Posetiocima ćemo predstaviti ono što smo uspeli da proizvedemo tokom godine koja je, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, bila veoma teška. Uljana repica je medila sasvim pristojno, ali je bagrem podbacio ove godine i prinosi su veoma skromni. Kada su u pitanju lipa i suncokret, prinosi su bolji nego protekle godine” – kaže Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara „Pčela”.

Manifestaciju organizuje Udruženje pčelara „Pčela”, a sam događaj podržavaju grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Biće to prilika i da posetioci od proizvođača, sa višedecenijskim iskustvom, dobiju savete o tome kako prepoznati pravi, kvalitetan med.

„Kristalizacija je osnovno svojstvo meda. Svaki med se, pre ili kasnije, kristališe. Kristalizacija se najbrže odvija kod uljane repice, a sa druge strane bagremov med najduže ostaje u tečnom stanju. Zato savetujem kupce da kada stanu kod tezge na kojoj se prodaju pčelinji proizvodi obrate pažnju ima li u ponudi meda koji je kristalizovan. Ukoliko ima, taj pčelar najverovatnije proizvodi med zahvaljujući pčelama, a ne varjači. Pčelinji proizvodi su proizvodi od poverenja, to znači da svaki potrošač mora verovati pčelaru od kog kupuje med” – objašnjava Antal Holo, član IO Udruženja pčelara „Pčela”.