Bajić: Imenovanjem Žigmanova za ministra dovodi se u pitanje autohtonost bunjevačke nacionalne manjine

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, zatražio je hitno sazivanje vanredne sednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, povodom izbora predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za novog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj Vladi Srbije.

Na konferenciji za medije koja je održana u utorak, 25. oktobra, Bajić je istakao da u ovoj stranci pozdravljaju formiranje takvog ministarstva, koje će se starati da svi pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji ostvaruju sva svoja prava, a pre svega pravo o slobodnom izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti bez ikakvih posledica, ali da je predlog Ane Brnabić da se Tomislav Žigmanov postavi na pomenutu poziciju neprihvatljiv za bunjevačku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

“Tomislav Žigmanov se javno predstavlja kao “Bunjevački Hrvat”, negira postojanje bunjevačkog jezika, javno zagovara da Bunjevci ne postoje kao autohtona nacionalna manjina i ističe da su Bunjevci Hrvati. Da li je moguće da se na mesto ministra, koji treba da vodi brigu o manjinskim pravima pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji imenuje čovek koji otvoreno negira postojanje jedne nacionalne manjine i tvrdi da neko ko se izjašnjava kao Bunjevac, nije Bunjevac nego Hrvat, ili kako se u žargonu navodi “Bunjevački Hrvat”. Imenovanje takvog čoveka na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, bilo bi ravno donošenju “Naredbe iz 1945. godine”, kojom je tada naređeno da Bunjevci ne postoje i da se imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu. Smatramo da je to vreme prošlo i da se danas u Srbiji svako može slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti po svom ličnom osećanju i da važi ono što je svojevremeno pred svim Bunjevcima rekao tadašnji predsednik Tomislav Nikolić: “Država Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohton južnoslovenski narod”, rekao je Mirko Bajić.

Dodao je da Savez bačkih Bunjevaca kao politička stranka bunjevačke nacionalne manjine, zahteva da se spreči imenovanje Tomislava Žigmanova za ministra i da se njegovim imenovanjem ne dovodi u pitanje autohtonost bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji.

“Tomislav Žigmanov sa podsmehom govori o Bunjevcima, za njega su oni međudržavni problem, zbog čega je Republici Srbiji spočitavano kako pomaže neku bunjevačku zajednicu na štetu Hrvata, jer Bunjevci ne postoje, oni su Hrvati. I sada takav čovek se imenuje za ministra, koji treba da vodi brigu o pravima Bunjevaca, da budu jednaka kao što imaju sve nacionalne manjine u Srbiji, a kaže da Bunjevci ne postoje i da su oni nekakvi Bunjevački Hrvati i da je država napravila bunjevce da bi sprečila da bude Hrvata…I to treba da bude ministar? Ja ne razumem u tom pogledu onoga ko to predlaže Skupštini Srbije, a još manje ću da razumem one koji će za to glasati i moraće da nam kažu razlog, jer se mi ne slažemo i nikada se neće nijedan Bunjevac složiti sa tim, da se na njegovim leđima trguje između dve države za ostvarivanje nekakvih prava bilo koje manjine u Republici Hrvatskoj, naspram onoga što je u Republici Srbiji”, rekao je Bajić.