Pulmolozi

Pulmolozi se vraćaju u Harambašićevu, situacija u Kovid ambulanti mirna

Odeljenje za pneumoftiziologiju specijalističko-konsultativne službe Doma zdravlja Subotica, u ponedeljak 15. maja počinje sa radom na staroj adresi, u Harambašićevoj ulici br. 2., tzv. ATD dispanzeru. Pacijenti kojima je potreban pregled pulmologa, mogu sa uputom doći radnim danima, u periodu predviđenom za rad sa pacijentima, u terminu od 7 do 14 časova.

Pulmološka ambulanta počinje u potpunosti da radi u Harambašićevoj, a građanima će na raspolaganju biti dva lekara. Što se tiče Kovid ambulante, ona nastavlja normalno da radi od 07 do 14 časova, unutar koje će pacijentima na raspolaganju biti dva tima lekara. Postojaće dva odvojena ulaza, tako da će pacijenti biti fizički odvojeni, objašnjava dr Nenad Marčeta. Prema njegovim rečima, situacija u Kovid ambulanti je mirna, a od druge polovine februara broj pacijenata je u stagnaciji.

Imamo stabilnost što se tiče broja pregleda, testiranih i pozitivnih pacijenata, jedini dvocifreni dan sa brojem pozitivnih u ovom mesecu je bio 02. maj, a što se tiče kliničke slike nekih većih promena nema. Osnovni simptomi su i dalje temperatura, bol u grlu, glavobolja, kašalj, bolovi u kostima i mišićima, a ređe se javljaju neki drugi simptomi kao što su gubitak čula mirisa i ukusa ili povraćanje.dr Marčeta savetuje svim sugrađanima da se pri pojavi temperature prvo jave u Respiratornu (Kovid) ambulantu, nakon čega će se uraditi evaluacija pacijenata, a poseban akcenat i dalje stavlja na starije pacijente i hronične bolesnike, jer se kod njih primećuju određeni inflamatorni procesi kada je reč o virusu Covid-19. U aprilu je ukupan broj pregleda bio 1.982, testirano je 1.040 osoba, od toga na antigenski test 920, a na PCR 120. Ukupno 132 pacijenta su bila pozitivna, od toga 130 na Ag testu, a dvoje na PCR. Slični brojevi nastavljeni su i tokom prve dve nedelje maja.