Obeležen 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Brojnim zdravstvenim i edukativnim aktivnostima u organizaciji Doma zdravlja, danas je u centru grada obeležen 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, u znak sećanja na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florens Najtingel, koja je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika.

Kako kaže Melinda Tot Demek, glavna sestra u Domu zdravlja, na ovaj način želeli su da pacijentima približe celokupan rad ove zdravstvene ustanove. ”Moj posao kao glavne sestre je organizacija rada. Kao što znate, Dom zdravlja ima sedam službi, a za vreme pandemije imali smo jako mnogo izazova, ali mogu da kažem da sam ponosna na naše medicinske sestre i tehničare, jer su nam jako olakšali samu organizaciju posla, jer nijednog trenutka nisu rekli da neki zadatak neće da obave, bez obzira što su i oni imali strah od Corona virusa koji je bio jedna nepoznanica za sve nas. Nismo zatvarali vrata, ambulante su uvek radile i gledali smo da pacijentima budemo dostupni”, istakla je ona.

Jedna od službi koja je danas predstavila svoj rad je i Hitna pomoć. Posao medicinskog tehničara Žolt Sendi ocenjuje kao veoma izazovan, jer se broj terenskih intervencija gotovo nikada nije smanjio, već se konstantno povećava i dodaje da se situacija nakon pandemije polako vraća u svoje normalne tokove. “Medicinske sestre i tehničari su isto, zajedno slavimo ovaj dan i zajedno radimo. Naravno ima više službi gde ima tehničara, kao što je služba Hitne pomoći ili neka druga odeljenja u Bolnici, ali naše zvanje i znanje je u suštini isto. Ponekad nas mešaju sa medicinskim bratom, ali mi smo tehničari i ostajemo pri tome i čast nam je i ponos što to možemo da radimo”, kaže Žolt Sendi, glavni tehničar u Hitnoj pomoći.

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti je jedna od Službi Doma zdravlja koji broji dva lekara i 28 medicinskih sestara, od kojih su 22 patronažne, a većina njih su visokoobrazovane. Kako objašnjava glavna sestra Samira Ćurtić, glavni zadatak zaposlenih je kontakt sa porodiljama. “Neposredno po izlasku iz porodilišta, mi smo prvi koji otvaramo vrata porodiljama i pomažemo im da ostvare taj kontakt sa bebama, naučimo ih kako da kupaju novorođenčad, kako da ih hrane, jako puno radimo na uspostavljaju dojenja, međutim to nisu jedini poslovi koje radimo. Mi smo sa majkama dok deca ne napune nekih sedam godina, posećujemo ih od novorođenačkog perioda, do perioda odojčeta, pa do dve i četiri godine, što znači da smo mi praktično najbolji prijatelji porodica dok su njihova deca još uvek mala. Osim toga, imamo akciju koju sprovodimo sa Crvenim krstom i Zavodom za javno zdravlje “Selu u pohode” u vangradskim sredinama, gde radimo preventivne preglede naših sugrađana”.

Ivanka Beoković, direktorica Doma zdravlja naglasila je da je obeležavanje ovog datuma prilika da svim medicinskim sestrama i tehničarima ukažemo poverenje i da ih podržimo u njihovom iscrpnom radu. “Njihov poziv je veoma težak, iznad svega human i tako ga treba prepoznati u društvu. Medicinske sestre su prva i neraskidiva spona između pacijenta i lekara. Kada dođete u Dom zdravlja ili bilo koju zdravstvenu ustanovu, prvo ko će vas dočekati je medicinska sestra, njen osmeh, uput i savet. Veza između doktora i sestara je medicinski tim i stub na kojem naše zdravstvo počiva. Mi smo danas svedoci da imamo apsolutno dovoljan broj sestara. U Domu zdravlja prema kadrovskom planu je zaposleno 234 medicinskih sestara i tehničara i trenutno nemamo kadrovskih nedostataka”, rekla je Beoković.