dr Branko Rudić: “Nema lepšeg osećaja od saznanja da ste nekome pomogli da živi duže i zdravije”

Dr Branko Rudić specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, šest godine radio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) gde je specijalizirao plastičnu hirurgiju, usavršavajući se uz vodeće plastične hirurge kao što su prof. dr Jefta Kozarski, prof. dr Marijan Novaković i prof. dr Boban Đorđević.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 2004. godine, a svoja prva iskustva stiče u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Subotica. Od 2009. godine, svoju praksu obavlja kao deo tima odeljenja hirurgije u Opštoj bolnici Subotica. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju ga meću najtraženije plastične hirurge na našim prostorima, takođe se ističe njegov neposredan pristup u komunikaciji sa pacijentima. O svojoj specijalizaciji, usavršavanju, radu i iskustvu sa pacijentima govori za nedeljnik Subotica danas.

Zašto ste izabrali ovu granu medicine i odakle interesovanje prema istoj?

dr Branko Rudić: Interesovanje za oblast medicine javila se još u detinjstvu. Na putu odrastanja, bio sam pred odlukom da izaberem svoj životni pravac i sve sam više razmišljao o tome kako da doprinesem svojim radom i znanjem. U duši sam veliki esteta i uvek sam težio ka savršenim rezultatima. U estetskoj hirurgiji to je ključno. Sa druge strane, pomaganje ljudima i njihovo izlečenje, bili su mi glavni motiv zbog kog sam se odlučio za medicinu. Vraćanje funkcionalnosti određenih ekstremiteta ili operacija tumora sa sobom nose mnogo izazova i odgovornosti, ali nema lepšeg osećaja od saznanja da ste nekome pomogli da živi duže i zdravije. Moja misija se od samog starta nije menjala, fokus mi je na lepoti i zdravlju i težim da moji pacijenti iz ordinaciji izađu zadovoljni, nasmejani i ozdravljeni.

Šta podrazumeva plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija? O kakvim zahvatima je reč?

dr Branko Rudić: Plastična hirurgija bazirana je na izgledu i funkcionalnosti. Nije samo reč o estetici, sada se uz pomoć plastične hirurgije može nadomestiti određeni nedostatak na telu ili se značajno može uticati na zdravlje pacijenata. Rekonstruktivna hirurgija ispravlja nedostatke koji su dovele do otežane funkcionalnosti. Ovi nedostaci mogu nastati usled opekotina, povreda, preloma, fraktura, trauma. Cilj kod rekonstruktivne hirurgije je u tome da poboljša funkcionalnost i da povrati prvobitni izgled. Najčešće radim uklanjanje različitih vrsta tumora, dubokih ožiljaka, operacije šake, grudi.. Zahtevi su različiti i različitog su nivoa kompleksnosti. Svim pacijentima nudim jednak pristup koji podrazumeva odgovorno, prilagođeno i najsavremenije lečenje i to je ono što mogu da garantujem svakom pojedincu. Što se tiče estetske hirurgije, fokus je na ulepšavanju lica i tela. Izdvojio bih operaciju očnih kapaka, abdominoplastiku, odnosno zatezanje stomaka (mommy makeover), uklanjanje viška masti sa zadnjice, butina ili stomaka. Estetska hirurgija nekada je bila rezervisana samo za dobrostojeće pacijente, a danas je, zahvaljujući tehnologiji i savremenim pristupom, dostupna svima.

Koje zahvate najčešće obavljate, koji su najtraženiji?

dr Branko Rudić: Trenutno, najzastupljeni su tretmani koji imaju jasan zadak da poboljšaju funkcionalnost i estetiku lica. Tu bih posebno spomenuo operaciju očnih kapaka. Imamo mnogo zahteva za ovu vrstu anti-age hirurške procedure. Ona pruža mogućnost da pacijent bolje vidi i da izgleda mnogo mlađe. Rezultati su dugotrajni i brzo vidljivi, odmah nakon tretmana. Kako su oči najzapaženiji deo na licu, opuštena koža i spušteni kapci mogu da učine da pacijent izgleda umorno, mnogo starije nego što jeste i da zbog svega toga, njegovo samopouzdanje bude potpuno narušeno. Od ostalih tretmana, izdvojio bih celokupni spektar tretmana u kome se koriste hijaluronski fileri. Bilo da se radi o usnama, jagodicama, nosu, rezultati su fantastični. Tretmani su bezbolni, brzi i popunjavanje volumena može u određenoj meri da pruži podmlađeni i lepši izgled, bez obzira na životnu dob. Ono što bih istakao je to da koristim Restylane filere, koji su najkvalitetniji na tržištu i imaju produženo dejstvo.

U mogućnosti ste da poboljšate kvalitet života pacijenta, u kojoj meri, šta zahvati pružaju pacijentu? Iskustva?

dr Branko Rudić: Mogućnost da poboljšam nečije zdravlje ili lepotu sa sobom nosi mnogo satisfakcije. To je zapravo i deo moje životne misije i razlog zašto sam predan ovom poslu. Iskustva su veoma pozitivna, okrepljujuća i daju mi još više motivacije da se neprestano edukujem i da budem u potrazi za novim rešenjima koja će doprineti pacijentima.

Da li ste lekar koji se svakodnevno edukuje?

dr Branko Rudić: Smatram da su edukacije deo mog posla. Usavršavanja su neophodna, ako želim da ostanem u toku sa najsavremenijim metodama lečenja. Kako ulažem u sebe, na taj način ulažem i u dobrobit svojih pacijenata. U stalnom sam kontaktu sa svojim kolegama iz celog sveta, i upravo nam ta komunikacija omogućava da delimo znanje i iskustvo, i da učimo jedni od drugih.

Lekar ste koji se konstantno usavršava, koliko je to bitno i koliko je bitno pratiti svetske trendove?

dr Branko Rudić: U današnjem svetu, plastična hirurgija brzo napreduje. Trendovi se menjaju, nadograđuju i postavljaju lekarima nove ,,stepenice” ka savršenstvu. Na tom putu, važno je ostati dosledan sa svojim načelima, i nastaviti usavršavanje u oblasti plastične hirurgije. Član sam nekoliko udruženja: Srpskog udruženje za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju (SRBPRAS), Međunarodnog društva za estetsku plastičnu hirurgiju – International Society of Aesthetic Plastic Surgery  (ISAPS), a moje ime nalazi se i u bazi Real Plastic Surgeon koja okuplja sertifikovane plastične hirurge iz celog sveta. Biti član ovih udruženja omogućava redovna okupljanja i razmenu iskustava sa kolegama iz celog sveta, kao i stalna usavršavanja i praćenje najviših dostignuća na polju plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Smatram da praćenjem poslednjih dostignuća pokazujem odgovornost prema svojim pacijentima, koji zaslužuju da dobiju tretman svetskog nivoa.

Važite za lekara koji ima ogroman broj pacijenata koji Vas izuzetno cene, vole i konstantno hvale. Koliko Vam to znači i kako u tome uspevate?

dr Branko Rudić: Kada su moji pacijenti zadovoljni, lepi i zdravi, srce mi je na mestu. To mi veoma znači. Ponosim se svakim svojim radom, tretmanom ili operacijom. Uvek ću dati svoj maksimum. Ali, i pored svega toga, duboko verujem da je komunikacija sa pacijentima ključna. Razgovor nas spaja, teši, daje ohrabrenje. Moji pacijenti uvek na mene mogu da računaju, prvenstveno kao na lekara, a onda i osobu koja im je uvek na raspologanju, bilo da imaju strah, nedoumicu, pitanje. Takav odnos smo stvarali od samog početka i to je ono što mi je zaista važno.

Kakva su Vaša iskustva sa decom?

dr Branko Rudić: Deca su moji najdraži pacijenti. I pre i nakon određene procedure, smejemo se i šalimo, tako da se zaboravi na problem koji je prisutan. Mališani su veoma hrabri, radoznali i puni pitanja. Uživam da radim sa njima. Najčešće operacije koje sam obavljao bile su operacija ušiju, šake (sindaktilija, kontraktura prsta) i operacije tumora. Osećam veliku zahvalnost zbog toga što mi njihovi roditelji poklanjaju poverenje i što baš mene biraju za lekara koji pomaže njihovom detetu da otkloni estetski ili zdravstveni problem, koji bi svakako doneo puno komplikacija u budućnosti.

Kada je reč o estetskoj hirurgiji, kolika je stvarna potreba za njom, a koliko je “trend?

dr Branko Rudić: To umnogome zavisi od individue. Trendovi lepote su se promenili, a estetska hirurgija omogućava izgled kakav se oduvek priželjkivao. Savremene procedure mogu da zauvek obrišu negativnu sliku koju imamo o sebi, mogu da izleče komplekse i mogu da pruže novostvorenu ljubav prema sebi. Zbog toga su toliko vredne i značajne. I u tome vidim glavnu potrebu ka određenim estetskim korekcijama.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan i kako uspevate da uskladite sve obaveze?

dr Branko Rudić: Priznajem, voleo bih da mi je dan duži, ali svi imamo dvadeset i četiri sata na raspolaganju. Od jutra do popodneva radim na odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici u Subotici. Popodne obavljam zakazane tretmane u ordinaciji u Subotici i Beogradu. Nemam problem da uskladim sve obaveze, jer volim svoj posao i motiviše me rad sa pacijentima.

Šta biste poručili budućim pacijentima?

dr Branko Rudić: Poručio bih da redovno brinu o svom zdravlju i blagostanju. Poručio bih i to da preventivno posećuju lekare kada su zabrinuti ili primete određene promene. Što se tiče estetske hirurgije, mogu sa tvrdnjom da kažem da su današnji tretmani neverovatno efektivni i korisni i da ih treba iskoristiti u službi lepote i zadovoljstva.