15. februar u znaku dobrovoljnog davalaštva krvi

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizovalo je u utorak, 15. februara, povodom Svetskog dana dece obolele od raka dvočasovnu akciju u šoping centru “Stop shop”. Prema rečima Milice Pavić, volonterke udruženja, iako je ovo prvi put da se akcija održava na ovakav način, istu ocenjuju uspešnom. Mi smo zadovoljni, ove godine nismo imali klasičan program zbog pandemije, kao što se ranijih godina održavalo u centru grada, ali bilo je lepo vreme i veliki broj Subotičana je pružio podršku našem udruženju. Prodavali smo proizvode koje NURDOR proizvodi, agende, notese, rančeve, torbe, bedževe, olovke sa semenom raznih biljaka, igru Ne ljuti se čoveče, bojanke, a delili smo i balone.

Ovogodišnja akcija bila je posvećena dobrovoljnom davalaštvu krvi. Milica Pavić napominje da danas samo nekoliko ljudi mesečno daje krv, a mališanima i generalno ljudima koji se bore sa teškom bolesti ona je itekako potrebna, te zato naglašavaju bitnost doniranja dragocene tečnosti. Značajno nam je da se što više građana ne samo Subotice nego i gradova širom Srbije, pridruži ovoj akciji i da u zavodima za transfuziju u svom mestu doniraju krv. Mi na žalost nismo uspeli da organizujemo da se na licu mesta može dati krv, ali svi punoletni Subotičani koji mogu i žele, to mogu učiniti do kraja februara svakodnevno na Odeljenju transfuziologije subotičke Bolnice.

Sredstva koja su prikupljena na akciji u iznosu od 26.780 dinara, biće usmerena na završetak izgradnje pete roditeljske kuće u Beogradu, koje služe za smeštaj jednog roditelja i deteta tokom procesa lečenja. NURDOR je tokom prošle godine učestvovao u brojnim akcijama u našem gradu, poput fudbalskog turnira koji na terenima u Prvomajskoj ulici organizuje kompanija Continental Srbija, Seoskih igara u Bikovu, a prisutni su bili i na ovogodišnjem Winterfestu, gde je OŠ “Sveti Sava” sav prikupljen novac od prodaje suvenira, koje su njeni učenici napravili, donirala upravo pomenutom udruženju.