Učenici OŠ “J.J.Zmaj” sakupili 219kg čepova

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” proteklih mesec dana organizovala je akciju prikupljanja čepova od PET ambalaže, u sklopu projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, u okviru koje su učenici sakupili 219kg čepova, koje su odlučili da predaju organizaciji “Čepom do osmeha”, kako bi pružili pomoć osobama kojima je ona potrebna. Tim povodom, danas su najuspešnijim odeljenjima nižih razreda dodeljeni pehari.

“Naša škola je godinama uključena u sakupljanje pet ambalaže i čepova, a ove godine smo se uključili u projekat “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” u sklopu kojeg smo napravili akciju. Promovisali smo učenike da se u što većem broju odazovu u skupljanju čepova. Napravili smo to u vidu takmičenja između odeljenja, u kojem su učestvovali učenici sa svojim drugarima, a pošto je u nekim odeljenjima veći, odnosno manji broj đaka, sabrali smo ukupno kilograma i to smo podelili na broj dece kako bi bila ravnopravna dodela nagrada. Planiramo da ovo ostane za ubuduće, jer će se deliti i prelazni pehar. Zahvaljujem se roditeljima i učiteljicama na angažovanosti kao i učenicima koji su doprineli ovoj lepoj akciji”, rekla je direktorica škole Klaudija Gubić Šelken.

Organizacija “Čepom do osmeha” uspešno sprovodi akciju sakupljanja plastičnih čepova sa ciljem osnaživanja i pružanja podrške pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom odvajanjem plastičnih čepova, čime se unapređuje sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji i omogućava njihovo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu. Prezadovoljni smo akcijom koja je sprovedena u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, do sada je pomoć putem našeg udruženja pružena jednom detetu u Subotici. Primećujemo da se roditelji slabije prijavljuju, ali Subotičani generalno sakupljaju jako puno čepova, mesečno se za Novi Sad šalje gotovo tona čepova”, kaže Marijana Vidović, koordinator organizacije “Čepom do osmeha”.

Jedna od učenica koja je učestvovala u akciji je i Jovana Bogić, koji pohađa 3. razred. “Ja mislim da je ovo što smo učinili lepo, puno smo čepova skupili. Naše malo što smo mi uradili nekome to jako puno znači. Mislim da smo učinili lepo stvar za neke ljude”.

Treće mesto podelili su učenici 2.a i 3.a razreda koji su skupili 22kg i 200g, odnosno 24 kilograma čepova, drugo mesto osvojilo je odeljenje 4.c sa prikupljenih 25kg i 570g, dok je prvo mesto pripalo odeljenju 2.b, čiji đaci su sakupili 52kg i 200g plastičnih čepova.