SVM apeluje na sugrađane da sarađuju sa popisivačima

Najbitniji događaj u oktobru mesecu 2022. godine je popis stanovništva. Oduvek je ljude interesovalo ko smo, koliko nas ima, kako živimo ali sem uopštene radoznalosti opis ima i složeniji značaj, rekao je na konferenciji za medije Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara dodajući da prikuplljeni podaci, za naredni duži period, predstavljaju bazu  za kreiranje specijalnih politika od državnog do lokalnog nivoa.

Ovi podaci su ineteresantni i bitni zbog privrednog razvoja , planiranja, otkrivanja određenih problema kao i korekcija i otklanjanja istih. Značajni su sa aspekta različitih naučno israživačkih poduhvata jer se polazi od statistisčkih podataka koji se dobijaju popisom. Popis stanovništva, je evropski poduhvat i čitav proces regulisan je republičkim zakonom, dok se na čelu aktivnosti za sprovođenje istog nalazi Republički stastistički zavod sa nizom saradnika.

Pored koordinacionih tela na nivou lokalnih samouprava i nekoliko hiljada popisivača, značajno za manjnske zajednice, je mogućnost učešća u popisu tzv asistenata. Oni imaju isti legitimet kao popisivači ali je njihova funkcija da prebrode barijere vezane za nepoznavanje jezika.

Što se tiče Mađara u proteklom periodu na bazi dogovora sa upravljačima procesa bili smo u situaciji da nominujemo 100 aktivista po čitavoj Vojvodini, rekao je Pastor apelujući na građane da su svi popisivači, ovlašćena lica koja nastupaju na bazi zakonskog ovlašćenja i da, bez obzira na „huškačke“ ispade, da je popis zadiranje u privatnost, treba da se ispoštuju jer ni sankcije nisu bezazlene. Popis se radi na bazi univerazalnog upitnika u elektronskoj formi a pitanja se odnose na stavništvo, domaćinstvo, gazdinstvo kao i na energetsku efikasnost i informatičku pismenost građana. Sadržaj upitnika su i četiri pitanja vezana za državljanstvo. Osnovno pitanje je da su Mađari u Srbiji državljani Reublike Srbije ali ako neko ima drugo državljanstvo potpuno je normalno i trebalo bi da se prizna i to drugo jer niko ne može da ima negativne posledice, rekao je još Pastor naglašavajući da je od velikog značaja i pitanje nacionalne pripadnosti. Molio bih sve manjinske zajednice da ne prećutkuju svoju pripadnost određenoj nacionalnoj zajednci jer se određena prava vezuju za postotak pripadnika određene nacionalne zajednice na određenom lokalitetu. Savez vojvođanskih Mađara do kraja oktobra biće aktivan u kampanji, kroz medije, reklame i društvene mreže, kako bi podstakao sugrađane na saradnju u samom procesu.

Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostaviće broj telefona kako bi se usaglasilo vreme za njegov ponovni dolazak. Prisutni član porodice može da da podatke i za onog ko nije prisutan. Podatke o stanovništvu ćemo imati već u novembru mesecu a u proleće a do jeseni 2024. godine se planira obrada svih podataa i sukcesivno objavljivanje svih analiza. Maksimalna kazna za odbijanje saradnje sa popisivačem je 50.000,00 dinara.