Slike i predmeti od slame imali svoje mesto u Noći muzeja

Udruženje penzionera u Noći muzeja prikazalo je izložbu slika u tehnici slame Udruženja slamara amatera Lusa iz Subotice, koje već 31. godinu funkcioniše u sklopu ovog udruženja. Nekoliko članica Udruženja slamarki odlučilo je da ovo veče provedu radno u želji da nekom ko se zainteresuje za ovu tehniku i pokažu kako se rade detalji i slike.

Ana Jaramazović, udruženje slamara amatera Lusa

I sama sam nekada bila očarana slikama u tehnici slame i to je razlog što sam se uključila u rad udruženja i naučila da radim, kaže nam Ana Jaramazović, koja je članica Udruženja od 1995. godine i dodaje kako se ova tehnika konstatno usavršava i dograđuje raznim zahvatima i načinima pletenja slame.

Čovek mora imati osećaj za prostor da bi mogao da je prenese na sliku a sa druge strane slama je poseban materijal koji u zavisnosti kako je stavite daje odsjaj i dubinu slike. Bitno je imati osećaj za raspored slame, priča Ana Jaramazović i ujedno secka sitne listiće od slame koji će biti samo mali detalj na slici koja će tek nastati. A materijal za slike su uglavnom slama od ječma, zatim staro žito i mekša slama raž, ječam i stara bankuti slama.

Slike i predmeti od slame nekako su najbolji izbor za suvenir za sve one koji dolaze u Suboticu kao i one koji iz Subotice odlaze u goste a tradiciju da rad na ovoj tehnici ne zamre teško je održati, priča nam još Ana Jaramazović. Mlađa populacija teško se odlučuje na rad sa ovom tehnikom jer posao zahteva dosta strpljenja i vremena, što današnja mladež zbog brzog tempa života sebi ne može da priušti. Udruženje slamara amatera Lusa trenutno broji 10 članova a konstatno je u potrazi za novim kako bi se znanje prenelo na generacije koje dolaze i kako ova tradicija ne bi bila prekinuta.

Nekada je članova udruženja bilo 40 a na slikama od slame oživljavali su salaši, kuće, okućnice, oranice, cveće u baštama. Članovi ovog udruženja nekada su aktivno doprinosili učešćem na raznim priredbama i manifestacijama.  Među značajnije događaje, tokom 2000. godine, vredno je istaći učešće Luse u realizaciji slike o zamišljenoj Štrosmajerovoj ulici, prema idejnoj slici dipl.ing Gabora Demetera. Slika „Reka Štrosmajerova“ uvrštena je u eksponate Međunarodnog Bijenala arhitekture u Veneciji „Prema novoj Atlantidi“.