Projekat “Aktivan letnji raspust 2022” za roditelje i decu sa autizmom

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom otpočelo je realizaciju projekta “Aktivan letnji raspust 2022”, koji je namenjen porodicama osoba sa autizmom. Tim povodom, juče je u “Kući iza duge” održana prva od sedam radionica pod nazivom “Veštine komunikacije”, namenjena roditeljima dece sa autizmom, na kojoj su oni imali priliku da čuju o veštinama verbalne i neverbalne komunikacije, kao i tehnikama za bolje komuniciranje. Dok su roditelji imali svoje aktivnosti, deca su sa aktivistima udruženja u okviru radne terapije protiv stresa učila o lekovitom bilju i povrću.

Kako objašnjava Mario Šili, voditelj radionice i diplomirani pravnik i licencirani medijator, svako od nas u svom svakodnevnom životu susreće se sa komunikacijom koja može da bude olakšavajuća ili otežavajuća okolnost. “Alat za život, komunikacija, nam je prevashodno potrebna i jako je bitna da mi postanemo svesni svojih komunikacionih sposobnosti, odnosno nesposobnosti. U skladu sa tim ideja nam je bila da sa roditeljima razgovaramo o ovoj temi i da ih zaintrigiramo šta je to što je bitno da možemo da radimo kako bi je unapredili, da vidimo naše propuste u tim sposobnostima i da svi posle ove radionice odemo kući sa nekom mišlju, da se pozabavimo našim manjkavostima u komunikaciji. Roditeljima je potrebna sposobnost da svoja prava, potrebe i interese ostvaruju uz neke komunikacione sposobnosti na lakši način”.

Prema rečima Vere Đorđević, saradnika u udruženju, ove programske aktivnosti podržalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zajedno sa Savezom autizma Srbije, u okviru kojih će se u narednih sedam meseci održavati radionice psiho – socijalnog osnaživanja za roditelje, kao i radionice “Maštalište” koje će biti namenjene deci. “Sa roditeljima će raditi jedan tim, a sa decom, paralelno dok su oni na tim radionicama radiće drugi tim. Radionice će se baviti komunikacionim veštinama, kako treba da se grade partnerski odnosi, a deca će naučiti kroz aktivnosti rada sa biljkama, tzv. terapija prirodom, u jednoj opuštenoj varijanti u okviru radno – okupacione terapije upoznati svet biljaka, zajednicu biljnih kultura koja se može zasaditi. Danas konkretno radili smo radionicu o lekovitom bilju i povrću, a osim toga imaćemo i druge aktivnosti poput šetnji i boravka na čistom vazduhu”.