Program trećeg festivalskog dana FEF Palić (18.07.)

Trećeg festivalskog dana, danas, 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h film “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua.

U ostvarenju “Devojački film”, najbolje prijateljice Mimi i Ronko su jedna drugoj večita podrška – obe žele avanturistički život, ispunjena strašću i raznim doživljajima. Ema je, s druge strane, čitav svoj život posvetila umetničkom klizanju i ništa ne može da se ispreči između nje i njenog uspeha. Ali, kada upozna Mimi i Ronko, otvaraju joj se nove mogućnosti i devojke kreću novim putevima – Mimi i Ema doživljavaju prvu ljubav dok Ronko kreće u potragu za zadovoljstvima.

Film “Magnetna rezonanca” u sinopsisu je opisan kao analiza pokretačkih snaga ljudskog ponašanja suočenih sa nepoznatim, kao i načini na koje doživljavamo druge i odnosimo se prema uznemirujućoj budućnosti. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

U filmu “Bioskop Sabaja” devet Arapkinja i Jevrejki učestvuje u filmskoj radionici koju vodi Rona, mlada rediteljka koja ih uči da dokumentuju svoje živote, ali i da sopstvene snimke prikažu ostatku grupe. Svakom novom projekcijom atmosfera u grupi se menja i primorava učesnice da promisle svoje tradicionalne, ukorenjene poglede i uverenja. “Granice ljubavi” je priča o Hani i Petru koji, u želji da osveže vezu, zalaze u erotske fantazije jedno sa drugim. Međutim, vrlo brzo prelaze sa reči na dela i njihova nevina igra prelazi granice monogamne veze, što će ih naterati da uvide posledice neograničene slobode.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Loši putevi” Natalije Vorozbit. Četiri kratke filmske priče smeštene su u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini. Ovo ostvarenje je premijerno prikazano kao pozorišno delo 2017. u Kraljevskom pozorištu u Londonu. Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša, u selekciji “Novi mađarski film. Delo ovog reditelja u fokusu ima prvi slučaj mladog sudskog izvršitelja koji potom postaje njegova lična noćna mora, jer je očajna starica kojoj oduzimaju dom spremna da žrtvuje sve da bi ga zadržala.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Ovo je naša kuća” (Lamia Šabić, Lučano Perez Savoj, Diogo Pereira), koji postavlja niz pitanja. Kako izgleda život jedne zajednice podređene eksploataciji i sagorevanju uglja preko 100 godina? Šta ostaje posle? Odgovore su dali meštani i priroda: voćnjaci i bašte kojih više nema, reke koje više ne teku, kuće čiji su temelji zatrpani u kopovima i ljudi koji više ne žive u njima.

U sklopu ove selekcije, kao deo pratećeg festivalskog programa, u 15 časova u Eko Centru biće održana panel diskusija i prezentacija Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme. U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Okreni se ka suncu” Alione Van Der Horst. Ovo je neverovatna priča o sovjetskom ratnom zarobljeniku koji, nakon Drugog svetskog rada, završava u jednom od Staljinovih logora, u kojem mu je jedini spas ljubav prema nepoznatoj devojci. Šezdeset godina kasnije, njegova ćerka Sana oživljava očevu priču.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Pištolji i kacige” (Marko Marjanović Marinčić), “Linije” (Ivan Stojković), “Velika dostignuća” (Nikola Vučinić), i “Sve je dobro” (Ružica Anja Tadić), u okviru predstavljanja međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma ”Filmski Front“. U istom programu, u nastavku večeri će biti prikazani filmovi “Mačja histerija” (Angelika Abramovič), “Trešnje” (Vytautas Katkus), “Silazak” (Mehdi Fikri), Dirndlšuld (Wilbirg Brainin-Donnenberg). U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Mamin Ponos” (Lili Laura Toth) “Dođi” (Balázs Lengyel), i “Idem” (András Gál).