Održano Prvo romsko tamburaško i trubačko veče

Prvo romsko veče tamburaša i trubača održano je na centralnom gradskom trgu, u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Grada Subotice, a pod pokroviteljstvom Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Veče su otvorili Subotički solisti pod rukovodstvom Bore Nikolića, zatim su nastupili orkestri: Aleksandar pod rukovodstvom Lepog Koleta iz Novog Sada, Manuela Ametovića iz Bojnika, Braće Nikolić, Nenada Jovanović iz Deronja i Vojvođanski dukati. Najiščekivaniji deo večeri je bio koncert čuvenog orkestra Bobana i Marka Markovića.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić je, uz zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije rekao da je odluka da se ovaj jedinstveni kulturni događaj održi u Subotici doneta iz više razloga.

„Grad Subotica je multietnička sredina u kojoj se na najbolji način oslikava multikulturalnost koja krasi i našu divnu i prelepu zemlju Srbiju i čini je tako lepom kao što jeste. Drugi razlog je činjenica da grad Subotica iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate u oblasti unapređenja položaja Roma na čemu smo posebno zahvalni gradonačelniku Stevanu Bakiću i njegovom timu. I zaista, grad Subotica može predstavljati primer dobre prakse kada je reč o procesu inkluzije Roma“, rekao je Dalibor Nakić.

Pokrajinska poslanica i član Nacionalnog saveta Roma, Jelena Jovanović, je poručila da bi i druge lokalne samouprave mogle da uzmu Suboticu kao primer i model kako jedna gradska uprava treba da radi kada je u pitanju poboljšanje položaja ne samo romske nacionalne manjine, nego i drugih pripadnika nacionalnih manjina.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslava Jovanovića, ova manifestacija ima nemerljivu važnost za pripadnike romske nacionalne zajednice, ali i za širu društvenu zajednicu, pa i državu Srbiju.

„Moja lična impresija je da kada se ovakva manifestacija organizuje na ovakvom mestu, i u okviru manifestacije koju ima grad, da je to primer društveno odgovornog ponašanja, jednakog pristupa i potvrde da smo jednaki u društvu“, izjavio je Ninoslav Jovanović.

Dobrodošlicu na prvo Romsko tamburaško i trubačko veče mnogobrojnim ljubiteljima romske muzike, organizatorima ove manifestacije i njihovim gostima, prisutnima je poželeo gradonačelnik Stevan Bakić.

„Bitno je da ovo neće biti ni prva ni poslednja manifestacija romske nacionalne zajednice, jer je Subotica i poznata po bogatstvu različitih tradicija, posebno u kulturi i neka to bude i pelcer za ovu manifestaciju, da nastavi trajanje i postane tradicija. Večeras ćemo svi zajedno da se osećamo prijatno i da uživamo uz zvuke vrhunskih izvođača romske muzike“, istakao je Stevan Bakić.

Učesnici Prve romske večeri tamburaša i trubača, nastupali su pred nekoliko hiljada okupljenih Subotičana.