Održana manifestacija “Mali sajam sporta”

Subotica je danas bila domaćin manifestacije “Mali sajam sporta”, na kojoj je učešće uzelo preko 30 sportskih klubova našeg grada. Gradski trg bio je na trenutak pretvoren u veliki sportski teren, na kojem je svoja umeća iz brojnih sportskih disciplina prikazalo preko 300 članova brojnih subotičkih sportskih kolektiva.

Prema rečima organizatora, glavni cilj sajma je promocija sportske ponude grada, kako bi se što veći broj dece privukao i počeo baviti sportom. Osim promocije sporta, program manifestacije činila su i dva predavanja, prvo koje je bilo namenjeno trenerima “Aktivna Srbija”, a drugo „Osnove borbe protiv dopinga u sportu“ koje je održano u organizaciji Antidoping agencije Srbije, a predstavljen je i projekat „Sport je važan da bi bio zdrav i snažan“, u okviru kojeg su mališani iz predškolskih ustanova vežbali sa trenerima Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje.

Obraćajući se prisutnima, Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, istakao je veliko zadovoljstvo što je ova manifestacija privukla veliki broj dece, zahvalivši se svim trenerima subotičkih sportskih klubova što maksimalno ulažu svoj trud da bi subotički sport podigli na viši nivo. “Grad Subotica je rasadnik šampiona, imamo tradiciju, pa hajde da je negujemo. Nemojte da vas mrzi da ulazite u te trening sale, neophodno je da se bavimo sportom, jer zaista sport je važan. Biti proglašen za najboljeg sportistu Subotice je za mene bilo najveće priznanje. Želim da vam kažem verujte u sebe i želim da me prevazićete, da budete bolji od mene i da budem ponosan na nekog sportistu od vas, koji će biti najviše puta proglašen za sportistu grada Subotice”, naglasio je Davor Štefanek.

Malom sajmu sporta prisustvovala je i Snežana Žugić, pomoćnik ministra za omladinu i sport, koja je istakla da Subotica ima dugu tradiciju u osvajanju sportskih rezultata. “Kao što mogu da vidim, imate veliku perspektivu da nastavite da radite i da osvajate nove medalje, da postavljate nove rekorde, jer imate predivnu podršku i predivne uzore u vašem gradu. Hvala vam na ovakvom dočeku i divno organizovanom sajmu i mislim da ću odavde otići  puna utisaka i reči hvale, jer znam i po papirima da vaš grad i gradonačelnik vodi računa o svim segmentima sporta i mladima, a ministarstvo će uvek biti tu da podrži grad Suboticu, njegove sportiste i njegove mlade”, rekla je Žugić.

Gradonačelnik Stevan Bakić naglasio je da sportisti našeg grada svojim rezultatima stalno potvrđuju zbog čega je Subotica grad sporta, ističući da je Sportsko društvo “Spartak” najveće u Srbiji jer broji 28 klubova, od kojih se devet takmiči u najjačim ligama Srbije. Bakić je istakao da se lokalna samouprava trudi da isprati sve sportske rezultate svojih klubova, udruženja i sportista i napomenuo da je u gradskom budžetu u ovoj godini, za sport opredeljena rekordna svota novca u iznosu od 124 miliona 580 hiljada dinara, što je za 50 miliona dinara više nego prethodne godine. “Grad će uvek da se trudi da obezbedi sve uslove za naše mlade za sportiste, sportske klubove i udruženja, zajedno sa resornim ministarstvom i pokrajinskim Sekretarijatom za sport i omladinu. Imamo prvake Srbije u ženskom fudbalu, u rvanju, dizanju tegova, a kuglaši nam se bore za tu četvrtu titulu, zaista za ponos. Imamo niz veličanstvenih sportista, osvajača evropskih i svetskih odličja. Subotica je dala 14 osvajača olimpijskih medalja, Jošku Takača, Tihomir Batu Ognjanova, Refika Memiševića, Momira Petkovića, Eleonoru Vild, Nikolu Kalinića, Đulu Meštera i mnoge druge. Ovo su imena koji svaki gradonačelnik mora da zna i izgovara sa poštovanjem, jer oni su najveći ambasadori ovoga grada i najveće patriote ove države”, rekao je Bakić. 

Bakić je saradnu lokalne samouprave, Sportskog saveza Subotice, pokrajinskog Sekretarijata za sport, Sportskog saveza Srbije i Ministarstva za omladinu i sport ocenio kao izuzetno jaku, iz koje se širi sportska infrastruktura našeg grada, kako bi mladi imali prostor za sportske aktivnosti.

Manifestaciju “Mali sajam sporta”, Sportski savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta organizuje već desetu godinu za redom, a u našem gradu održana je po treći put.