Održan Dan talentovanih učenika u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj“

U četvrtak, 28. aprila u školskoj biblioteci Osnovne škole ,,Jovan Jovanović Zmaj“ održana je promocija talentovanih učenika za školsku 2021/ 2022. godinu. Cilj manifestacije je da se  promovišemo i prepoznaju talenti koje poseduju učenici, a koji često ostanu neotkriveni.

Pre same manifestacije u centralnom hodniku škole upriličena je izložba putem koje su svi učenici  bili upoznati čime se bave njihovi drugari u slobodno vreme.  Ove školske godine svoje talente predstavili su Nađa Bukvić, Marija Milanko, Osvald Benjamin, Ričard Nemet  i Jovana Buha. Prisutnu publiku je pozdravila direktorka škole Klaudia Gubić Šelken, a o talentu i samoj manifestaciji govorile su i predstavnice pedagoško-psihološke službe – Dragica Pap i Dragana Ćupurdija. Razgovor sa učenicima vodile su Aleksandra Samardžić, nastavnica srpskog jezika i Augusta Deme, nastavnica matematike.

Nađa Bukvić, učenica 7. razreda,  izrađuje igračke od vune od drugog razreda osnovne škole, a talenat je nasledila od bake. Vešte ruke ove devojčice stvaraju unikatna umetnička dela, koja Nađa poklanja svojim drugarima, prijateljima i porodici. Publika je imala priliku da vidi naka od njih, a Nađa je pokazala kako se  plete i koji se materijali koriste u izradi. Radi za vreme raspusta i vikendom, jer se bavi i hiphopom, a želela bi da ovaj hobi nastavi i u budućnosti.

Marija Milanko pohađa 5. razred, a od svoje treće godine trenira balet. Ono što smatra svojim najvećim uspehom je glavna uloga u baletskoj predstavi ,,Uspavana lepotica“.  Marija je istakla da trenira tri puta nedeljno, a pred predstavu svakodnevno, jer prava balerina mora u svakom trenutku biti spremna na nepredviđene situacije, bilo da spadne baletanka, raspadne se punđa i sl. Osim baletske škole Marija pohađa i Muzičku školu od pete godine, a od 2. razreda svira klavir. Publici se predstavila izvođenjem kompozicije na klaviru i oduševila prisutnu publiku.

Osvald Benjamin je takođe učenik 5. razreda koji trenira karate od četvrte godine i postiže zapažene rezultate. Istakao je da karate razvija mišiće i ruke, da je zahvaljujući čestim putovanjima stekao mnogo prijatelja na evropskim i svetskim prvenstvima. Publika je videla samo deo medalja koje su bile izložene u biblioteci, a njegov san je da postane svetski prvak, baš kao i njegov trener, i da jednog dana bude uzor nekim novim mladim talentima.

Ričard Nemet se bavi dizanjem tegova i pohađa sedmi razred. Trenira ovaj zahtevan i težak sport od jedanaeste godine tri puta nedeljno, a pred sama takmičenja četiri puta. Iako je do sada ostvario vredne i zapažene rezultate najvažnije mu je osvajanje 1. mesta na pokrajinskom nivou i mogućnost odlaska na republičko takmičenje u Vranju.

Jovana Buha je učenica šestog razreda koja je sa četiri godine krenula u muzičko zabavište, a od osme godine nastavila da svira klavir. Uzori su joj Šopen, Mocart i Betoven zahvaljujući kojima je  zavolela klasičnu muziku i izvođenje njihovih dela na klaviru. Njeni najveđi uspesi su nastupi u Budimpešti i za Dan grada. Publika je uživala u njenoj muzičkoj interpretaciji na klaviru, a ono što krasi ovu divnu devojčicu je i prelep glas pa je i pevanje jedan od njenih talenata.

Publika je uživala sve vreme, razgovor je tekao spontano ispunjen emocijama i u predivnoj atmosferi.  Našim talentovanim učenicima želimo mnogo uspeha u daljem radu, i da jednog dana budu promoteri ne samo naše škole, već i grada Subotice.