Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti, 10. maj

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u partnerstvu sa OŠ „Jovan Mikić“, Planinarskim klubom „Spartak“, Udruženjem „AKA“, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera Subotica i Crvenim krstom Subotica organizovao je u sredu,  10. maja 2023. godine promotivnu sportsku akciju „Kretanjem do zdravlja“.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen je na sportskim terenima OŠ „Jovan Mikić“ programom različitih sportskih dešavanja koja nisu imala takmičarski karakter. Fizičko zagrevanje i opuštanje vežbanje uz muziku, odbojka, penjanje po veštačkoj steni, kao i zabavne igre na poligonu (koordinacione lestve, prelazak prepona, balanser, aka-fajt-boks na vreći…) samo je deo aktivnosti koje su se mogle videti a u toku akcije dok volonteri Crvenog krsta Subotica demonstrirali pružanje prve pomoći kod sportskih povreda i dali priliku učenicima da se i sami oprobaju u pružanju prve pomoći. Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera  pripremili su set fizičkih vežbi sa rekvizitima primeren uzrastu učenika i kutak za savetovanje na temu ishrane i fizičke aktivnosti. U pauzama su se učenici mogli osvežiti multivitaminskim napicima prilagođenim dečijem uzrastu (šumeće tablete vitamina C i multivitamina, magnezijuma, kalcijuma i cinka).

Svetska zdravstvena organizacija je pre dvadeset jednu godinu pokrenula inicijativu obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Obeležavanje ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih jer doprinosi sveukupnom razvoju mlade osobe, podjednako fizičkom i mentalnom  razvoju. Cilj je da mladi u procesu odrastanja usvoje fizičku aktivnost kao važan deo svakodnevnog života. Važno je istaći značaj fizičke aktivnosti za zdrav život svih generacija.

Koncept fizičke aktivnosti podrazumeva svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije i uključuje aktivnosti u slobodno vreme, kao i fizičke aktivnosti u toku obavljenja poslova u kući i na poslu. Nedostatak fizičke aktivnosti je prepoznat kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti, a osobe koje su fizički neaktivne imaju 20-30% veći rizik od prevremene smrti u poređenju sa osobama koje su fizički aktivne. Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost odgovorna za četvrtinu slučajeva raka dojke, raka debelog creva i šećerne bolesti, te za oko trećinu slučajeva bolesti srca.

U svetu 1 od 4 odrasle osobe i 3 od 4 mlade osobe uzrasta 11-17 godina nisu dovoljno fizički aktivne u skladu sa preporukama SZO. Posebno brine trend smanjenja fizičke aktivnosti u populaciji mladih koji uglavnom vreme provode uz računar, mobilne telefone, tablete i TV. Statistike pokazuju da je u Evropi samo trećina mladih fizički aktivna prema preporukama za dobro zdravlje.

Svaki četvrti školarac ima loše držanje tela. Pored lošeg držanja tela povećava se i broj deformiteta kostiju i skeleta, rekla je ovom prilikom dr Nada Kosić Bibić ispred Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica ističući da je do sada skolioza uglavnom bila dominantan deformitet kičme, kada se govori o deci školskog uzrasta da bi danas imali dominantnu kifozu, pa do kraja srednjoškolskog obrazovanja svako šesto sedmo dete ima ovaj deformitet.

Deca su na časovima fizičkog vaspitanja aktivna, kaže Saša Terzija i dodaje da se u školi gde radi kao nastavnik fizičkog vaspitanja trude da im stalno promovišu koliko je važno baviti se redovno nekom fizičkom aktivnošću što podrazumeva ne samo trening u nekom klubu nego i šetnju, vožnju biciklom, pomaganje roditeljima u bašti.

Istraživanje u Srbiji pokazuje da deca i odrasli nemaju preporučeni nivo fizičke aktivnosti. Deca u proseku provode 4,8 sati nedeljno u bavljenju fizičkim aktivnostima. Nešto više od dve trećine dece uzrasta 5-14 godina se u slobodno vreme najmanje jednom nedeljno bavi fizičkim aktivnostima tako da se zadišu i oznoje, značajno više dečaci (70,9%) nego devojčice (66%). U uzrastu 7-14 godina se beleži smanjenje procenta dece koja se makar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole u odnosu na 2013. godinu (sa 82,3% na 71,5%). (Studija „Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine”)

Isto istraživanje je pokazalo da odrasli sede u proseku 4,7 sati dnevno, a ekscesivni sedentarni stil (7 i više sati sedenja dnevno) je imalo 23% odraslih stanovnika Srbije. U izvođenju aerobnih aktivnosti (fitnes, sport, rekreacija ili vožnja bicikla) barem 150 minuta nedeljno je učestvovalo samo 11% odraslih uzrasta 18-64 godine, više muškaraca (14,4%). Svakodnevno je hodalo u kontinuitetu bar 10 minuta 75,2% odraslih, a vozilo bicikl bar 10 minuta 9% stanovnika i to značajno više u Vojvodini (23,5%).

Fizička aktivnost dece je značajna za fiziološki rast i razvoj dece, izgradnju koštanog tkiva i dobru funkciju svih organa čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Fizička aktivnost kod dece i mladih povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Zato je važno ograničiti vreme koje deca provede na sedentarni način.

Pozitivni efekti svakodnevne fizičke aktivnosti kod odraslih su vidljivi u boljem kvalitetu života, energiji i zadovoljstvu, kao i dobrom zdravlju u svakom periodu životnog ciklusa. Važno je ukazati da fizička aktivnost doprinosi kontroli nivoa masnoća u krvi, sprečavanju stvaranja ateroma u krvnim sudovima, u prevenciji i terapiji povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti, šećerne bolesti i depresije.

Za dobro zdravlje se preporučuje odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Vežbanje je lek i kao svaki lek ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo fizička aktivnost treba da bude individualno dozirana i kontrolisana. Ako do sada niste bili aktivni preporuka je da sa lepšim danima ovog proleća krenete postepeno, jer naglo i preterano opterećenje može da naškodi vašem zdravlju. Postepeno produžavajte vreme aktivnosti i opterećenje. Fizička aktivnost treba da bude raznovrsna jer time aktivirate različite grupe mišića. Kombinujte vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže!