Novi let Panonskog galeba

U organizaciji Srpskog zavičajnog kluba „Sloga”, u svečanoj sali OŠ „Ivan Goran Kovačić” održan je 33. međunarodni Festival poezije i promocija zbornika poezije „Panonski galeb”. Ovom prilikom predstavljeni su nagrađeni pesnici i njihova poezija.Festival su podržali Grad Subotica i prijatelji Srpskog zavičajnog kluba „Sloga” iz Subotice.

U ovogodišnjem „Panonskom galebu” objavljene su pesme od preko sto autora koje su pristigle putem konkursa, uključujući i dečju poeziju.  Žiri koji su činili Ratko Rale Belić, Ilija Sanski Klepić i Slavko Duvnjak, dodelio je prvu nagradu Marici Ćirović iz Subotice za pesmu „Na kraj srca”, drugo mesto Jovanki Vanji Marković iz Beograda za pesmu „Autorka rođena na Bogojavljanje” i  Ljiljani Đurđević Stojković za pesmu „Razuzdani” dok je treće mesto pripalo Slavici Agić iz Bačke Palanke, Dragici Šijan iz Subotice i Veri Jelić iz Kragujevca.

Marica prepliće magijsko i ovovremeno. Kao da nam iz prasveta ili onostranog donosi lepotu ili u ono vreme odnosi magiju ovoga sveta. Vanja povezuje dan rađanja sa religijsko mitskim posledicama. Sa Bogojavljanjem kao određenjem da se dotakne lepota. Ljiljana savremenim pesničkim izrazom oslikava svakodnevnicu koja je očekivano-neočekivana. Raspevana, ritmički besprekorna. Vera lepim pesničkim izrazima lagano veze svoj pesnički vez. Slavica nas vraća u prošlost, koju ne smemo zaboraviti, i simbol prkosa – Žeželjev most. Dragica sa vremenske distance sagledava život, iako težak, obojen optimizmom, ako ničim drugim a ono inatom. Sofija oslikava unutrašnji svemir, nižući sliku po sliku u savršenu celinu, obrazložio je književnik i slikar kao i jedan od idejnih tvoraca manifestacije Ilija Sanski Klepić nagrađene pesme.

Od inostranih autora, prva nagrada pripala je Dragici Dragi Grbić iz Republike Srpske, druga nagrada Ensaru Bukariću iz BiH i Momčilu Tubiću iz Republike Srpske a treća nagrada je otišla u ruke Eleonore Nikolovske iz S. Makedonije, Mirjani Bošnjak iz Italije i Čedomiru B. Šopkiću iz S. Makedonije. Dragica, kada se čini da se o određenom istorijskom trenutku nema šta reći, dokazuje suprotno. Potvrđena je pesnička veličina. Ensar je već potvrđeni pesnički borac, za pravdu i uzdizanje čoveka, što je dokazao i ovom prilikom. Momčilo ponovo pokazuje svoju snagu u rodoljubivoj poeziji. Eleonora oslikava put- život, tražeći i nalazeći svetlost. Mirjana optimistički kreće u novi život, pretvarajući umiranje u rađanje. Ona ima moderan stih, raspevana bez suvišnog. Čedomir na poseban način prilazi ljubavnoj tematici. Ljubav kao potreba i kao takva vanvremena, ističe Sanski Klepić.

Festival poezije i promocija zbornika poezije „Panonski galeb” je jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u našem gradu. Počela je 1987. godine kada je osnovan književni Klub u Subotici. Bio je višenacionalan i imao je svoj Festival, časopis „Suncokret” i zbornik radova „Panonski galeb” koji je prvi put promovisan na Paliću 1988. godine. Vremenom se Klub podelio na Književni klub i Orfej. Ubrzo je Srpski zavičajni klub „Sloga” prepoznao kvalitet i značaj ove manifestacije koja je nastavila uspešno svoj rad i koja traje.

PRVA NAGRADA

Na kraj srca

Marica Ćirović, Subotica

 

Onaj koji nosi na tabanima

Prašinu puteva nomadskih plemena

Trajno pod panama šeširom puši lulu

Posle večere sa majkom zmajeva

Uz huk snova od kojih se ne ozdravlja

Ni od mirisa bagremovog meda

u svežem mleku dojilja

Pored agonije smrti u slavu života

Na brošu u obliku Natalijine Ramonde

Vijori crven konac ibrišima

Zapleten u pređu matice nevremena

Vetrenjača istočnih vetrova

U sazvežđu vodolije zaustavljen

Korak zablude na domaku istine

Iz oka nestaje udaljen jato

Divljih gusaka

Mrvi se vreme u presahli bunar

Kao klip zrelog kukuruza

I trun se udavi u čaju od ruže mesečarke

Zazvoni nepesma

U prestonici ljudskih sudbina

Na kraj srca ostaje

Reč

U kamen uramljena