Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva, na osnovu kojih će se privrednim subjektima staviti na raspolaganje 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za podsticanje preduzetništva kroz tri programa podrške – razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladima. Sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj, tako da će ukupna vrednost podržanih projekata biti višestruko veća, objavljeno je na sajtu ministarstva.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u ovoj godini opredeljeno je 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava koja čine do 20% investicije, odnosno do 30% za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Za početnike u poslovanju obezbeđeno je 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, a Program je takođe kombinacija bespovratnih sredstava, koja čine do 30% investicije, odnosno do 40% ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima, koji su početnici u poslovanju se sprovodi u 2022. godini, nakon uspešnog pilot programa protekle godine. Kroz program je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladima do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava, koja čine do 35% investicije, odnosno do 45% ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

-Ministarstvo privrede pored razvojnih projekata, sada već u kontinuitetu stavlja akcenat na podršku mladima i početnicima u biznisu, kao i podršku ženskom preduzetništvu. Cilj je da ohrabrimo i pomognemo što više ljudi  da započnu, razvijaju i unapređuju svoje poslovanje u Srbiji, u čemu mogu da računaju na podršku resornog Ministarstva– ističe se u saopštenju.

Sistemskim podrškama i bespovratnim novčanim sredstvima podižemo konkurentost malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i doprinosimo ravnomernijem razvoju manje razvijenih područja, ali isto tako, podjednako je važno, da kreativnim pristupom u biznisu, novim tehnologijama, inovativnošću, pomeranjem granica uspeha, svi zajedno doprinesemo ukupnom privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom napretku Srbije.

Javni pozivi za navedene programe podrške biće otvoreni do utroška sredstava, a informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs.