Majčino mleko kao uspomena

Značaj i uloga majčinog mleka su odavno dobro poznati svima. Osim što predstavlja gotovo jedinu hranu za novorođenče u prvim godinama njegovog života, ono stvara i neraskidivu emotivnu vezu između majke i bebe.

A da se ta veza ne bi tako brzo prekinula, potrudila se Subotičanka Ibolja Marinković, koja je počela da pravi unikatne rukotvorine ni manje ni više nego od majčinog mleka. Kako kaže, sve je počelo nakon što se porodila sa mlađim sinom. Nisam znala šta da radim sa pupčanikom. Bilo mi je besmisleno da ga čuvam u fioci, pa sam počela da istražujem. Naišla sam na informacije koje su mi bile od koristi i shvatila sam da je Epoxy smola zahvalan materijal i gotovo sve može da se stavi u istu. Nakit od majčinog mleka predstavlja uspomenu na najlepši period majčinstva, a cilj mi je da sačuvam trenutke koji ne traju večno, ističe naša sagovornica.

Kako kaže, za sada u ponudi ima priveske za ključeve, medalje, minđuše, prstenje, ukrase za police sa plutajućim okvirima, a takođe izrađuje orgonit piramide sa majčinim mlekom. Proširila sam asortiman, od pre 10 dana počela sam da izrađujem i sapune od majčinog mleka, koji izuzetno dobro leče ekcem i savršeno umiruje osip i ojed kod dece.

Kao osnovu za izradu nakita koristim Epoxy smolu koja je dvokomponentna. Osim mleka, obično traže da stavim imena, drago kamenje, presovano cveće, cirkone ili šljokice. Pored toga pravim i nakit od kose, pupčanika, zubića, dlake kućnih ljubimaca…

Na pitanje kako okolina reaguje na njen hobi, koji je verovatno svima na prvi pogled neobičan,, Ibolja kaže da su mišljenja podeljena. Ima ljudi kojima se dopada i smatraju da je prelepo, a svakako neobično, a ima i onih koji smatraju da je morbidno. U svakom slučaju ovi drugi su u manjini, ističe Ibolja Marinković. Ovaj hobi veoma se dopao mladim majkama, pa one najviše traže nakit od majčinog mleka sa kosom i sa pupčanikom. Vezujem se za svaki komad nakita. Kroz izradu ovih komada upoznajem ljude i njihove priče koje nisu uvek pozitivne. Ovaj nakit simbolizuje povezanost majke i deteta koja traje večno, ističe Ibolja na kraju.

Svi koji žele da pogledaju njene radove, mogu to učiniti putem društvene mreže Facebook, na stranici Handmade Memories.