Grupa slobodoumnih Hrvata protiv politike Tomislava Žigmanova

Članovi grupe Slobodoumnih građanki i građana – Hrvatica i Hrvata u Srbiji izrazili su danas neslaganje sa političkim stavovima izborne liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, koju na predstojećim parlamentarnim izborima predvodi predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, jer je smatraju za politiku manipulacije i konfrontacije sa ostalim članovima hrvatske manjine u Srbiji koji su isključeni iz donošenja zajedničkih odluka, ocenjujući to kao zolupotrebu i postavljanje ličnih interesa u odnosu na interes čitave zajednice.

Dražen Marić je ispred ove grupe koju čine obični građani, istakao da Hrvati u Srbiji nikada kao sada nisu bili slabiji i otuđeniji, što smatra rezultatom delovanja neodgovornih pojedinaca. “Nismo politička stranka, niti planiramo da se bavimo time, mi smo se vrlo jasno i precizno deklarisali kao slobodoumni građani republike Srbije. Spontano smo se organizovali, nemamo nikakve druge ambicije sem da se sazna istina i da se čuje da ne misle svi Hrvati isto kako se u javnosti predstavlja. Nismo bili informisani niti je bilo ko od nas bio pozvan da učestvuje u dogovorima, mi smo bili suočeni sa već učinjenim. U medijskim nastupima i na svim javnim skupovima i konvencijama ove izborne liste se apsolutno nigde nisu niti pominjali, niti mogli videti bilo kakva obeležja hrvatske nacionalne manjine, a u javnosti je plasiran narativ da je to zapravo u ime hrvatske zajednice. Mi zaista smatramo da je jedna ozbiljna manipulacija pred nama, u kojoj su lični interesi pretpostavljeni interesima zajednice i ne možemo da se složimo sa tim, naročito uvažavajući činjenicu da je ovo godina u kojoj treba da se vrši popis stanovništva u Srbiji i u kojoj svaka nacionalna zajednica ima interes da se što više njenih pripadnika zvanično izjasni to što jesu. Mi smo stavljeni pred svršen čin, a ono što posebno zabrinjava su izjave sa održanih konvencija, koje govore da se ta koalicija zalaže za prijem Vojvodine u Evropsku uniju i NATO. Mi nikada nismo videli koalicioni ugovor pomenute izborne liste koja zagovara i asimilaciju Hrvata u Vojvođane i Rusine”.

Taj čin smatraju direktnim udarom na Ustav Srbije da se Vojvodina predstavlja kao država, a Vojvođani kao narodnost. Dražen Marić je rekao da ne žele dozvoliti izolaciju i diskreditaciju pojedinaca i udruženja koji imaju drugačiji stav i razmišljanje. “Politika konfrontacije je dovela do toga da Hrvatska nacionalna zajednica je u Srbiji postala omražena i smatra se izvorom problema, a ne rešenja. Pitamo se zašto je odbijena saradnja i dijalog sa vlastima Republike Srbije koji je bio ponuđen bez pretnji i unapred zacrtanih pregovaračkih pozicija? Manipulacijama i konfrontacijom se hrvatska zajednica označava kao nepouzdan partner, umesto da budemo spona između dve države i uložimo svoje zalaganje za rešenje otvorenih pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, stoji između ostalog u otvorenom pismu ove grupe slobodoumnih građana, koji smatraju da nije trebalo praviti nekakvu koaliciju, jer bi DSHV da je samostalno izašao na izbore sa velikom sigurnošću ušao u republički parlament.

Ovim je upućen javni poziv predstavnicima hrvatske nacionalne manjine da moraju da sarađuju sa ovlašćenim institucijama zemlje u kojoj žive, ne gledajući na ishod predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju 03. aprila. Upućen je poziv premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsednicima Aleksandru Vučiću i Zoranu Milanoviću da svojim ovlašćenjima reaguju i stave do znanja javnosti da nisu spremni da nasednu na politiku Tomislava Žigmanova, kojom se hrvatska nacionalna zajednica želi urušiti i podeliti.