Do ponedeljka moguća prijava anketara za učešće u popisu poljoprivrednih gazdinstava

Republički zavod za statistiku, objavio je konkurs za izbor lica koja će od 1. oktobra do 15. decembra raditi na popisu srpske poljoprivrede. U obilazak poljoprivrednih gazdinstava, za nešto više od dva meseca, krenuće 3.000 odabranih anketara.

Obučeni popisivači će prikupljati informacije o poljoprivrednim domaćinstvima, upisanim u Adresar, a podatke direktno unositi u obrazac Upitnika na laptopu. Po ispravnom popunjenom upitniku anketari će biti plaćeni po 600 dinara, što znači da mogu da zarade i do 150 hiljada dinara. Pored isplate po učinku, na osnovu broja popisanih gazdinstava, anketarima će biti isplaćeni i realni putni troškovi rada na terenu, odnosno dobiće 2.500 dinara na ime troškova telefona i interneta.

Popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status, odnosno porodična, gazdinstva pravnih lica i preduzetnička. Osim identifikacionih podataka domaćinstva, u obrazac će unositi podatke o zemljišnom fondu, kategorijama i korišćenju zemljišta, radnoj snazi, stočnom fondu. Preciznije, prikupljaće se informacije o navodnjavanim površinama, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, stanju poljoprivrednih objekata, mehanizaciji, opremi i uslovima za držanje stoke.

Kandidati će za posao popisivača moći da se prijave do 21. avgusta, isključivo elektronski, popunjavanjem prijave na sledećim sajtovima: www.stat.gov.rs i popispoljoprivrede.stat.gov.rs.

Kandidati moraju imati državljanstvo Republike Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave i stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje. Takođe, ne smeju biti osuđivani, niti se protiv njih smeju voditi istraga ili krivični postupak. Podrazumeva se poznavanje rada na računaru i mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Svi izabrani kandidati će morati da prođu i desetodnevnu obuku.