Šahisti “Šah Art”-a zauzeli treću poziciju u Juniorskoj Ligi Vojvodine

U organizaciji Šahovskog Saveza Vojvodine, u tri zasebna susreta i 7 kola održana je Juniorska Liga Vojvodine u šahu. Učešće je uzelo 26 ekipa i više od 170 juniora i juniorki, što govori o popularizaciji šaha u Vojvodini i posvećenom radu klubova i trenera na afirmaciji mladih šahista i šahistkinja.

Ekipa šahovskog kluba „Šah Art“ iz Subotice zauzela je odlično 3. mesto u veoma jakoj konkurenciji. Sve do poslednjih poteza 7. kola vodila se žestoka borba za prvo mesto sa ekipom Novosadske „Bubamare“. Na prvoj tabli Miloš Marković imao je pozicionu prednost, ali se njegov protivnik posle nepreciznog uzimanja „en passant“ oslobodio pritiska i iz kontranapada ostvario pobedu.

Na drugoj tabli, u poziciji sa obostranim napadom, Nikola Gligorić je ostao jedan potez kratak i tako umesto da dá, primio je mat. Đorđe Marković je na trećoj tabli uprostio poziciju i ušao u remi završnicu sa raznobojnim lovcima, što je u datom momentu delovalo kao pogodan rezultat za ukupni skor. Na četvrtoj tabli igrala je Sofija Gligorić koja je do poslednjeg dana bila najbolji pojedinac u ekipi. Ostvarila je veliku prednost u vidu „dve figure za topa“, ali su blagi nedostatak sigurnosti u igri i vremenska oskudica doveli do previda skakača i kasnijeg poraza usled pada zastavice na satu.

Čestitke svakako idu članovima šah kluba „Bubamara“ iz Novog Sada koji su sa dve podjednako snažne ekipe zasluženo osvojile prvo i drugo mesto. Za sledeću godinu najavljen je novi format takmičenja, kroz formiranje dve lige, što će s jedne strane omogućiti uključenje još većeg broja ekipa i takmičara i sa druge strane povećati kvalitet odlučujućih partija. Šahovska škola „Šah Art“ Subotica nastavlja rad sa decom uzrasta od 5 do 15 godina u prostorijama kod Železničke stanice, kao i formiranjem sekcija u Osnovnim školama. Rad se odvija na srpskom i mađarskom jeziku od strane operativnih trenera, s posebnim osvrtom na doprinosu šaha u razvoju logičkog razmišljanja i koncentracije kod dece, istakao je Goran Gabrić, trener i koordinator šahovske škole.